Friday, August 26, 2011

Salam Lebaran

Mau start suda aku bercuti raya ni..jadi sebelum start cuti baik aku update siap2 blog aku ni sebab broadband line kalo di kampung memang hampeh tahap gaban.
Alhamdulillah tahun ni persiapan raya ala kadar jak..semuanya b'jalan dengan baik. cuti pun suda approved jadi apa mau tunggu lagi balik kampung la (walaupun sebenarnya ari2 aku ulang-alik dr kampung g kk) hehe...
Banyak2 ucapan..pesanan yang dihantar mellaui sms la yang cukup padat merungkai segala-galanya..jadi aku selitkan la beberapa yg aku jumpa di FB
:: Dalam Kelembutan Lidah ada juga ketelanjuran kata, Dalam kata-kata pasti ada yang tersentuh hati, dalam gurau dan senda tentu ada khilaf dan Dosa, Selamat Hari Raya Maaf Zahir dan Batin ::
:: Di Aidil Fitri Mulia, Maaf Dipinta andainya TERkasar Bahasa TERsilap bicara TERmarah yg x kena TERtanya yg x tentu hala TERsasul yg x sengaja TERpukul kat mana2 TERpinjam harta benda TERmoody x semena2 TERumpat bila2 & macam2 lg yg TERsalah & TERsilap. SELAMAT HARI RAYA AIDIL FITRI :: 
:: Sebelum Ramadhan Pergi,
Sebelum Aidil Fitri Datang,
Sebelum Operator Sibuk,
Sebelum SMS Selalu Pending,
Sebelum Duit Raya Habis,
Dalam Hati Mengucapkan,
MINAL AIDZIN WAL FAIDZIN,
MOHON MAAF ZAHIR DAN BATIN ::
:: SALAM AIDILFITRI BUAT SEMUA..MAAF, ZAHIR & BATIN::

Tuesday, August 23, 2011

Baju Raya

huhu..hitung punya hitung tinggal beberapa hari jak lagi kita akan meraikan Hari Raya Aidilfitri..sudah pasti kita sibuk kan..terutama golongan hawa..sibuk bersihkan n hias rumah. Tapi paling penting ialah shopping raya..alhamdulillah rezeki bapa ku tahun ni membolehkan kami sekeluarga shopping awal sedikit..cuma beberapa keperluan lagi yang perlu dibeli dan disiapkan..

Pagi tadi aku dengar la station radio feveret aku Hotfm..topik yg iperbincangkan sangat menarik perhatian aku..iaitu BAJU RAYA. aku percaya semua orang ada pengalaman manis n pahit pasal baju raya kan..terutama sekali yg dihantar kpd tailor.

Bagi aku seperti tahun2 sudah, aku akan hantar baju tmpt yg aku biasa jak biarpun ada 2-3 kali orang tu tersalah jahit (maksudnya apa yang siap tidak seperti yang kita minta)..pernah sekali tu aku hantar kat sorang mak cik..dan malam raya kedua baru baju tu siap..ermmm apa leh buat redha jak la..mau marah2 pun bukan baju tu leh siap cepat..kita faham juga yang diorang ni banyak jahitan tapi kalau kita hantar baju sebelum puasa..apakah jadahnya baju tu nda buli siap before raya..kalau siap malam raya pun jadi la..

Biasanya bila kelam kabut mau siapkan baju tu..memang nda jadi la macam apa yang kita minta..kita bagi fesyen lain..lain pula yg siap..at the end baju tu hanya jadi koleski semata-mata..nda muat mau dipakai terlampau kecik la..bida juga kalau mau pakai baju kurung yang sendat..bagus pakai kebaya..

Tahun ni aku nda tau la apa nasib sama baju raya ku..tunggu jak la kalau akak tukang jahit tu siapkan..kang tanya balik2 bila siap? lain pula jadi baju aku..tunggu ja la..kalau nda siap jawapnya recycle balik la baju yg ada.mau beli pun susah mau cari saiz XS macam aku ni..mesti ada jak yg nda kena di mata..ada yang terlebih bling2..liplap2..ish nda la aku mau pakai baju macam pokok krismas..yg terlampau meriah..

Friday, August 19, 2011

Raya Raya Raya...

Lebih kurang 10 hari lagi kita akan sambut bulan Syawal, setelah sebulan berpuasa...pasti banyak yang belum ready lagi kan..

Terasa mau buat biskut raya ni tahun tapi takut pula jadi macam tahun lepas..banyak yang tak jadi sebab ikut buku resepi punya pasal..tahun sebelum tu ok jak semua biskut yang aku buat..Tahun ni kira-kira aku mau 'cuba try test' lagi la buat biskut raya kalau sempat la..Biasalah bila ada tuntutan kerja bukan senang mau ditinggalkan..bukan busy tapi sedikit sibuk..

bila cakap pasal persiapan raya ni banyak yang mau difikirkan hanya perlu duit jak yang mau bayar..Gaji belum masuk macam mana mau shopping?? Harap2 gaji awal la raya ni..Kalau biasanya gaji masuk 30/31hb mudah2an ni bulan by 29 sudah masuk..sempat juga shopping last minit kan..

Apa yang perlu ditukar raya ni ermmmm...Perabot baru rasanya tidak diperlukan sebab perabot di rumah masih bau kilang lagi beli tahun lepas..cuma tunggu baju raya jak ni..entah siap entah tidak..kalau la nda siap nampaknya duduk rumah jak di hari raya ni..ish punya nda best kan..

Mungkin raya tahun ni sedikit suram buat keluarga Pak Tua ku yang baru kehilangan bininya pada hari Jumaat lepas iaitu pada 12/8/2011. Mudah2an roh beliau ditempatkan dalam kalangan orang2 yang solehah..al-fatihah

Sorry la terselit sikit kesedihan di sini..biarpun kita sambut raya dengan meriah pasti mereka yang berduka tidak akan dilupakan :)


getting older :)


Hehe..18/8/1985 dalam 26 tahun yang lepas aku dilahirkan di muka bumi ni..syukur alhamdulillah, kini aku masih diberi bernafas dan menikmati kehidupan seperti biasa..Terima Kasih ya Allah..

Alhamdulillah sudah 2 kali ulang tahun kelahiran ku jatuh di bulan Ramadhan..jimat sikit budget untuk diri sendiri..bertemankan 3 slices cakes yang dihadiahkan oleh adik iparku..aku sambut hari jadi di rumah bersama keluarga tersayang..Love u all :)

Walaupun simple tapi aku tahu mereka sayangkan aku hehehe..menempuhi hari-hari mendatang membuatkan aku berfikir dan terus berfiikir..macam2 lagi benda akan jadi..looking forward for it :)

Sunday, August 14, 2011

Cinta Muka Buku Official Video Clip - Najwa Latif


Tuesday, August 9, 2011

Bonus setengah bulan gaji buat kakitangan awam???

Muka depan dada-dada akhbar tempatan ari ni semua memaparkan 'Berita Baik' buat kakitangan awam.Bonus setengah bulan gaji wit minuman RM 500..wow macam best ja di dengar kan..mesti semua kakitangan awam gembira kan..walaupun mungkin ada yang expect lagi banyak tapi syukur la bah nak..daripada kami yang kerja di private sector ni.

Mungkin ada yang puas hati mungkin ada yang tidak..ala biasalah lumrah alam mana ada yang sempurna di mana mereka. Tapi buat yang dapat bonus tu sah-sah raya sakan kan..iya la tetiba jak kena umumkan ada bonus..Tapi happy kah mereka? kenapa baru sekarang? ada udang di sebalik mee ka? entah la malas mau fikir dan tulis panjang sama2 la kita renungkan signifikasinya...

Monday, August 8, 2011

Minggu kedua Ramadhan

 Alhamdulillah...kita telah pun masuk minggu kedua Ramadhan..syukur kepada Allah swt kerana memberikan kita kesempatan untuk menambahkan amalan di bulan baik ni insyallah...

Dengan kesempatan ni aku pun mau ucapkan salam Ramadhan kepada semua..sama2 la kita tambahkan apa yang kurang di bulan ni..mana yang buruk kita cuba perbetulkan.

Paling best, dalam banyak2 negeri di Malaysia ni, kami yang berada di Sabah ni paling untung sebab dapat sungkai 'berbuka puasa' lebih awal dari kawan2 yang berada di Semenanjung..ni la istimewanya duduk di Sabah. Tapi sebenarnya tiada beza pun sebab kami sahur lebih awal dari diorang di Semenanjung..so sama jak la..

Apa yang x bestnya bulan Ramadhan ni kalo kita terjumpa makanan yang mengecewakan..bukan memilih tapi hak kita sebagai pengguna. Semalam aku beli cendol di bazar Ramadhan Lintasan Deasoka dan sangat kecewa dengan taste cendol tu cair sangat..tapi nasib baik ia murah dan tidak semahal air yang diperkatakan dalam Hotfm segmen 'Tak Tahan' pagi tadi..air cendol @ apa2 jenis air di sini baru RM 1.50-RM 2 tapi dengar dalam radio tadi ada peniaga yang jual air tebu sampai RM 6..ish cekik darah apa..

Agak2 la kan kalo mau untung pun..jangan la sampai jual makanan tu mahal sesangat. Berniaga tu berpada-pada la kan. Cuba perbetulkan sikit niat berniaga tu..insyallah dapat juga keberkatan.

Memang la kalo pembeli terasa mahal nda payah beli tapi kalo sudah tiada pilihan macam mana mahal pun diorang TERPAKSA beli juga..faham2 la kan ramai yang berkerja dan nda sempat sediakan juadah sungkai 'berbuka puasa'..

Sudah masuk minggu kedua kita berpuasa ni aku masih belum makan favourite nasi aku..NASI DAGANG..huhu bila la dapat makan..insyallah akan aku jejakkan kaki ke bazar ramadhan asia city mencari nasi DAGANG ku :)

Friday, August 5, 2011

Boracay Island, Manila

while wating for our flight to Kalibo Airport at 4.30am
yeah..we were here in Kalibo International Airport
a digital instruction on the safety in flight

Yong get ready to take picture from upstairs
a view from the top of Crystal Cove
trying to look cute face
wit Mariah and my trademark 'cute face'
at one of the stops during Island hoping at Boracay Island
early morning face
our last day in Boracay


bye2 St Vincent..recommended place to stay in Boracay Island, station 2
I was here in Crystal Cove
Paraw, a boat using to go to white beach
Yong wit her new fren
start our journey in Boracay Island
Boracay Island view from the Crsytal Cove
White Beach
mariah and Yong pose before our guide bring us to Island Hoping


hoyeah..we were here
'Paraw' is using to give a ride to see the sunset and sunrise
kantoi skodeng orang mandi
yaii gete..cover the duyung breast
on our way back to Kalibo Airport..bye2 Boracay Island, sayonara

Boracay Island...is a place where five of us spend two days and a night during our first visit in Philippines. 

I had never been in Philippines before. It was my first experience to travel outside Sabah with my friends and colleague to our neighbor country. 

It was really interesting trip as we decided to take a flight from Manila to Kalibo to reach to this Boracay Island. 

Arrived in Kalibo Aiport, there is a lot of tour buses that can bring tourist to a jetty, where we can ride a 'Paraw' to Boracay Island, it's very easy to get transport at the airport.

The view of this White Beach is amazed me and I wish I can come back here one day..Due to a limited time, we were unable to see all parts of Boracay. During our two days in the Island, we accompanied by a tour guide that suggested by the cottage staff and his very helpful.

Once reached at the island, we checked in at St Vincent Cottage (it's recommended for those travel in a group), its located in between Station 2 and 3. We booked a room earlier before came here to ensure there is a place for us to stay there.

During island hoping, the guide brought us to see the Cave Island and some part of the Boracay. Cave Island is very beautiful. The scenery is so amazing and only can be described by seeing pictures. I believe the sunset here will looks very beautiful.

During our stay in this Island, I found out mostly the visitors are from Korean, China and United States.

For Muslims, going to Philippines will be very hard as it's not easy to find halal food even in town area. Although, there are lot of fast food outlets but most of them serving pork. So we have to be more selected in terms of food when come to Philippines..

Thanks God, we found a small Muslim residence in this Island which serving halal food. Although, the price is expensive, it doesn't matter as long as we can eat rice during our stay.

At night, we spend time to have a walk along the White Beach from our station to station 1. Bar lounges, massage centers, tattoo makers, doing hair beads can be found everywhere.

After dinner, we went around to see if any interesting scene can be captured..and Yes..we found a fire ball show..We don't want to spend a lot here, so we only watch it from outside as there is a entrance fee for it.











Tuesday, August 2, 2011

Manila Trip on July 2011

This was my second trip for this year after Singapore..spending five days in Manila was really a great experience..the island name as Boracay is such a paradise. For muslim, its really hard to find HALAL food but no worries u still can find it..Since we stayed in Malate, the Persian restaurant in Robinson Mall is the only one HALAL restaurant we found there..

waiting for our flight to Manila
Entrance of Manila Cathedral
the past presidents of Philipines

the oldest church-San Agustine
Add caption
inside Manila Cathedral
Kereta Kuda @ Intramuros
friendly tourist pulis

one of the monumen -forgot its name

Add caption


 
San Deigo at Intramuros






Add caption