Friday, December 14, 2012

First time naik Star Cruise...


Standing at the dock of a cruise while enjoying the wind blowing make me feels, am I dreaming? I had never imagine that one day, a day like this will come. Alhamdulillah with Allah blessing, I had an opportunity to board a Star Cruises.

yeaa..for some people they might think, it is not expensive to board a cruise nowadays. As for me, I still find it quite expensive to spend thousands ringgit just to board a cruise.

I really enjoy boarding a cruise for the first time. No need to do a write up as we got the ticket as compliment when we covered Star Cruises office launching in Kota Kinabalu. Although the cruise ticket is free, we still have to pay for an airfares from Kota Kinabalu to Penang.

During this trip, if people asking me which destination is better, if its between Phuket and Krabi,  I would say Krabi is a good place to visit. The people in Krabi are more friendly to tourists compare to those vendors in Phuket, some of them quite rude to customers.

We didn't take any tour package on board. Due to low budget, we decide to take a tour when arriving in phuket. There are lots of tour packages you can choose. Along the beach, there are lots of buses and guide offering their business.

In Phuket, we spend about 300 baht for one day city tour. I thinks its quite reasonable. But, bear in mind, the tour is not included entrance ticket to any tourist spot. For a elephant ride, we pay another 100 baht. The tour ended at massage centre. Going to Thailand without experiencing their thai massage is like something is not complete. I can't recalled how much we pay for the massage.

In Krabi, we did not took any tour as we just looking for daily boat operator at Ao Nang Beach and take a boat to the nearest island.

My initial plan was going to Phi Phi Island but due to the budget constrain, we just go to the nearest Island. We took a long boat that coast me around 100-150 baht one way..Make sure, you take two-ways ticket so that it will be easy for you to go back to Ao Nang beach by boat.

--------------------------------------------------------

Berdiri di beranda kapal persiaran sambil merasai tiupan angin pagi membuatkan aku seperti bermimpi..bagai berada di alam fantasi yang aku kini berada di atas kapal persiaran yang berada betul-betul di tengah lautan..starting ayat berbunga-bunga..

On the top..Deck 10
Sebenarnya sukar untuk aku percaya, akhirnya aku dapat bercuti menaiki kapal persiaran yang aku anggap percutian yang disediakan untuk golongan berduit....orang kampung macam aku ni, manalah mampu mau bercuti di atas kapal sebegini jika bukan disebabkan rezeki kerja.

Persepsi bahawa percutian atas kapal ni hanya untuk orang kaya muncul dalam kepala otak aku bila tengok cerita-cerita di TV..obses sangat kah aku dengan TV?..hahaha sangat stereotaip kan..

Alhamdulillah, mungkin sudah rezeki aku mendapat tiket percuma menaiki Star Cruise Libra dari Penang-Phuket-Krabi. Walaupun ianya cuma untuk 4 hari dan 3 malam, pengalaman itu cukup berharga buat aku.

Tidak pernah terlintas di fikiran bahawa aku juga boleh menaiki Star Cruise seperti orang lain. Maklum la dengan gaji ciput yang hanya cukup untuk makan dan bayar hutang itu dan ini, mana la aku mampu mahu membeli tiket sendiri untuk menaiki kapal persiaran, yang harga minumun pun dalam 1-2 ribu ringgit.

Sebenarnya aku dapat tiket percuma ini pun sebab buat liputan pembukaan pejabat baru Star Cruises di KK Times Square, Kota Kinabalu, akhir bulan September.

Memandangkan tiket ni untuk dua orang, aku dan rakan sekerja yang turut sama membuat liputan ketika pembukaan pejabat itu, mengambil keputusan untuk pergi sama-sama. Sebab organizer tu hanya bagi 1 tiket ja kepada salah seorang dari kami.

Perancangan mula di atur tapi tidaklah serapi mana kerana kali ni kurang membuat research mengenai tempat yang ingin dikunjungi. Tidak seperti sebelum ini, jika hendak ke mana-mana 'Google Search' akan jadi pilihan utama untuk mengakses segala blog dan website berkaitan dengan tempat yang akan dikunjungi.

Tiket kapal terbang kena beli sendiri sebab Star Cruise hanya provide tiket naik cruise jak. Kami mula mengatur perjalanan bermula dari Kota Kinabalu ke Penang.

Tiket punya la mahal sebab last minute booking..ni la padahnya kalau tiada simpanan untuk emergency case..wah emergency la sangat kan..bila tiba-tiba ada trip begini, terpaksa tunggu gaji hujung bulan, padahal mau fly 4 Okt, tiket dibeli pada 30 Sept..memang sempoi kan..hahaha memang cari pasal kan..last2 beli tiket mau-mau juga RM600 lebih2..melayang lagi duit

Disebabkan tiket kapal terbang yang mahal, kami ambil keputusan untuk transit di KL pada malam 3hb..The next day on the 4th, kami naik morning flight to Penang.

Sengaja sebenarnya booking morning flight ke Penang sebab mau ronda-ronda Penang dan jumpa geng-geng U-time yang ada di sana.

Departure time untuk cruise tu adalah 3.30pm, so kami sempat juga la tumpang mandi rumah kawan aku yang memang duduk di Balik Pulau.

Trip terakhir aku berada di Penang ni dalam bulan Mac, tu pun sebab BFF aku kahwin di Padang Serai, Kedah.

Kalau sebut Pulau Pinang, sudah tentu benda pertama dalam kepala aku adalah mau makan nasi kandar. Tiga tahun belajar sini dulu tidak pula aku gila mau makan nasi kandar..tapi lepas duduk Sabah dan susah mau jumpa nasi kandar, ni la padahnya..Asal datang Penang jak, mesti aku mau singgah Nasi Kandar Line Clear.

look at my friend 'happy face' dapat makan nasi kandar..this was her first time in Penang
Kawan aku ada suggest pi makan Nasi Kandar Beratur, tapi memandangkan kekangan masa, kami ambil keputusan makan di Line Clear juga. Maklum la, tempat makan ni dekat jak dengan Swettenham Pier Cruise Terminal.

bersama my bff sebelum belayar naik Cruise
Siap jak makan-makan, sempat juga aku bersama kawan kerja aku dan lagi dua orang kawan aku yang mengajar di Penang melepak sekejap di Padang Kota then, singgah beli makanan sikit di Gurney Plaza. Lepas tu terus kami direct pegi jeti sebab takut terlewat untuk daftar masuk.

Bila sampai jak di tangga jeti, seorang penyambut tetamu yang berwajah ala-ala Thai menyambut kedatangan kami dengan mengucapkan ‘Sawadika’..wah terasa macam sudah tiba di Thailand hahaha...

Siap jak dengan urusan daftar masuk, kami mulakan langkah menuju ke kapal besar yang berada di sebelah kiri kami..

Sebelum naik kapal, kami perlu mengambil Access Key (kiranya kunci bilik la) yang dicagarkan dengan passport..haha bukan la cagaran macam pinjam Ah long..Kami perlu tinggalkan passport dengan pihak pengurusan kapal Star Cruise bagi membolehkan kami dapat Access Key tu.

Aku pelik juga pada mulanya..kenapa mereka mau simpan passport penumpang?..tapi bila hari terakhir baru la tahu kenapa..ia untuk mudahkan pengurusan mereka.

Maksudnya, jika kita membuat pembelian di atas kapal termasuk pakej yang ditawarkan sama ada di Phuket/Krabi, kita perlu membuat semua pembayaran sebelum turun kapal.

Jika tidak, passport tu memang tidak akan dikembalikan. Jadi, penumpang tidak la boleh menipu untuk turun tanpa selesaikan pembayaran.

Bila jejakkan kaki atas kapal, kami bingung sendiri melihat begitu ramai manusia berada di ruang legar di Deck 4 kapal, seolah-olah sedang menunggu announcement..

Dengan selambanya, kami terus beredar ke bilik yang berada di Deck 6. Lantak la, yang kami tahu, kami mau cepat-cepat masuk bilik untuk berehat sebab kami berdua kurang tidur..kalau baca sampai habis memang kerja kami atas kapal ni tidurrrrrr jak..mungkin ada yang rasa such as waste dok atas kapal tapi tidak habis ronda..

Bermalam di LCCT menyukarkan kami untuk tidur, so we decided to stay up till morning untuk tunggu next flight.

Sampi jak dalam bilik yang bernombor 6203, sempat la kami berehat sekejap sebelum attend fire drill session. Sesi ni ada tertulis dalam jadual..setiap hari, memang ada jadual diletakkan di setiap bilik.

ni la bilik kami 6203..room inspection
Mengenai bilik ni pula, pada awalnya kami dapat standard room jak tapi masa booking, semua standard room full booked dan pejabat Star Cruise KK, dengan murah hati upgrade bilik kami ke BB (Deluxe Oceanview) room, bilik ni upgrade sikit dari bilik yang ditawarkan dalam tiket percuma tu.

Masa tengok dalam website, harga bilik ni utk 2 org ni dalam RM 4,000..fuhyooo first time merasa jadi orang kaya hehe..

Aku macam biasa la kalau perut sudah kenyang dan tidak cukup tidur, sampai bilik terus mengampai (tidur) hahahaha...bangun-bangun jak terus attend fire drill yang dikendalikan oleh krew kapal. This was an important part, we have to listen to the briefing on fire drill. In case something happen on this ship, we know where to go and gathering with others.

Owh ya..awal2 tadi aku ada katakan bahawa kami disambut dengan orang berwajah Thai..tapi bila berada atas kapal, aku rasa macam berada di Filipina la pula sebab majoriti krew kapal ni orang Filipino. Iya la mungkin senang kan diorang ni kena ambil bekerja sebab mostly diorang ni semua pandai speaking english. Easy for them to communicate with passengers.

Berbalik kepada cerita fire drill, kami diberi taklimat ringkas mengenai keselamatan jika berlaku kebakaran dan ditunjukkan dengan kapal kecil yang berada di atas kepala kami. Ia akan diturunkan jika berlaku kecemasan.

Lepas taklimat keselamatan, kami berkunjung ke Stardust Lounge yang terletak di Deck 4 untuk saksikan persembahan yang sedang berlangsung.

Krew kapal persiaran ni memang sempoi dan kelakar..kami semua tergelak melihat telatah si pengaca majlis memeriahkan welcoming performance itu..Salah seorang krew yang jadi MC tu bernama Goldie, dia ni memang kelakar dari awal sampailah hari terakhir kami saksikan events yang ada dia sebagai MC. Kalau korang naik kapal yang sama, mesti akan berkenalan dengan Goldie juga kan..sangat friendly mamat ni

Persembahan tu sekejap jak dalam half an hour macam tu..lepas jak habis persembahan yang menampilkan band dari Philippines, persembahan ballroom dance dari 2 orang mat salleh dan sekumpulan band lagi..aku lupa sudah apa nama band2 ni semua..

Lepas habis tu..terus kami melangkahkan kaki ke restoran. Atas kapal ni ada 3 restoran yang free..2 restoran ni ada serve pok dan hanya satu restoran yang terletak di Dock 10 pok-free restaurant..tapi boleh jak makan di bawah tu kecuali restoran cina yang betul2 serve pork.

Kami memilih untuk makan di Deck 4, iaitu di Four Season Restaurant dan makanan boleh tahan la..banyak juga kepelbagaian dan confirm kenyang..yang x bestnya, makan hanya boleh sekali jak sebab access card akan kena scan sebelum masuk restoran.. so kiranya, kita boleh masuk sekali jak masa breakfast..kemudian sekali masa lunch dan sekali lagi masa dinner.

Maknyanya ada free makan 3 kali dalam sehari. Cuma kalau cepat lapar tu kena la makan yang berbayar..nasib la perut aku lepas dinner tidak cari makanan lagi..kalau lapar, makan jak la bun yang dibeli masa di Gurney Plaza, Penang.

Malam frist ni sebenarnya ada persembahan di Swimming Pool Deck, tapi sebab terlalu penat..our party end up atas katil..zzzzzzz..kami tertidur sehingga keesokkan pagi setelah berada di perairan Phuket

Tamat la kisah first day on the cruise..siri kedua menyusul kemudian..

Filipino band..best juga diorang ni
Ballroom dance..hebat mat salleh 2 orang ni

Tuesday, October 2, 2012

Yeah got free ticket to board a cruise

Went to a launching of Star Cruises new office here in Kota Kinabalu and brought back a free ticket for 4 days 3 nights Penang-Phuket-Krabi is like a dream for me..never crossed in my mind to board a cruise

I had never thought that I can have a vacation by boarding a cruise..as for me its too expensive compare to travel by airplane. Although I love to travel but......to board a cruise for vacation is something that I cannot afford..

Now I have to plan for my last minutes vacation..Luckily I still have annual leaves which is 4 days left..Insyallah will boarding a cruise for the first time with my colleague as the ticket is for two persons.

Gonna have a great experience ever..hopefully everything goes well..will try to book airasia cheap fares and travel to Penang before year-end.

The departure for Star Cruise Libra is from Penang, so I have to booking KK-Penang ticket first before enjoy the free vacation on cruise.

The ticket will be expired by Jan 1, 201. Meaning to say, I have to travel before year-end..wish me have a safe and great vacation..Thailand here I come:)

Thursday, August 30, 2012

Bila aku berjaya jejakkan kaki ke Ho Chi Minh City


Sudah agak lama aku tidak menjenguk blog ni, quite busy nowadays..Ok sekarang ni baru ada masa mau update blog dengan cerita sedih dan happy ketika berada di Ho Chi Minh City (HCMC) atau lebih dikenali sebagai Saigon pada 11-15 Julai 2012 lalu.

Percutian kali ni, aku join kawan-kawan dari Semenanjung. Aku seorang sahaja yang fly dari Kota Kinabalu.

Sama seperti trip ke Boracay Island, Manila tahun lalu. Kali ini, kami juga berlima dengan ditemani seekor kumbang.

Alhamdulillah berjaya juga kami jadi backpackers di bandar HCMC walau ada kejadian menakutkan menimpa kami..we take it as an experience..to be more careful in the future when we are going to travel again.

Memandangkan kami ni belum lagi berapa expert jadi backpackers, so ada kekurangan sedikit dalam perancangan.

Sampai jak di Saigon pada jam 10.10 pagi waktu saigon atau jam 11.10 pagi waktu Malaysia (perbezaan sejam antara kita dan mereka) kami terus menaiki bas awam yang parkir betul-betul di luar airport.

Kami naik bas bernombor 152 yang memang old-school bas mcm bas zaman 80an di Malaysia. Tapi bas macam ni masih ada di KK tau. Keluar jak dari exit airport, memang boleh nampak. Yang bestnya..bas ni memang berhenti betul-betul di Ben Thanh Market, di mana letaknya budget hotel yang sudah kami tempah melalui Agoda.

Tambang bas kira murah iaitu hanya VND 4,000. Actually, gamble jak naik public transport ni. Kami gunakan google jak untuk mengetahui mengenai bas ni dan baca review di Trip Advisor mengenai bas awam di sini.

Owh ya, aku tidak mau skip cerita di Tan Son Nhan International Airport, Saigon ni..Bila sampai jak time mau clearing immigration document, barisan punya la panjang, mungkin semua flight sampai dalam masa yang agak sama..so, semua orang terpaksa beratur panjang untuk clear dokumen perjalanan.

Lepas jak siap clearing document, kami keluar di pintu keluar, terkejut juga sebab ramai orang memegang signboards nama-nama visitors dan mungkin ahli keluarga yang ditunggu-tunggu..terasa kami disambut bagai artis..trip-trip sendiri la haha..

Opss..sorry sudah melilau jauh sedikit..Ok balik kepada cerita bas..Bila sampai jak di bus station dekat Ben Thanh Market tu, kami pun berlagak hero dan heroin la kononnya mau cari sendiri Saigon Pink 2 Hotel, iaitu hotel yang sudah ditempah.

Kami tempah dengan bayaran yang agak murah, hanya dalam RM35 satu malam..Total semua RM144 untuk 5 days 4 nights..murah kan kan kan..

Masa mau cari hotel ni macam pandai la konon padahal Map terlupa mau dibawa. Hanya alamat hotel saja yang jadi peneman. Last-last sesat di kota yang terasa begitu asing sekali bagi kami berlima.

Kami pusing-pusing di sekitar market tu mencari dan terus mencari tapi lepas hampir sejam tidak juga jumpa-jumpa..kami try communicate dengan orang tempatan..tapi memang susah mau berkomunikasi dengan diorang di sini sebab hampir semua yang kami tanya tidak reti berbahasa Inggeris apatah lagi Melayu. Susah juga tanya alamat dengan orang-orang tepi jalan.

Mungkin ada mata yang perhatikan gerak-geri kami berpusing-pusing dengan luggage besar di seret ke sana ke mari.

Bila kami tanya orang dijalanan tiba-tiba seorang pembonceng beca datang mendekati kami dan offer mau hantar ke hotel yang kami cari-cari tu..tapi bila kami tanya dia mana hotel tu, dia tidak pula kasitau (mau menipu la tuh, fikir kami)

Last-last kami decide teruskan pencarian sebab enda mau kena tipu..kami teruskan pencarian dan akhirnya hampir jam 1 petang baru kami jumpa hotel tu. Padahal kami sampai market tu dalam jam 10.30 pagi waktu Saigon.

Bila jumpa alahai...tersangat la dekat hotel tu dari bus station dan Ben Thanh Market. Cuma kami yang silap tidak print map supaya senang mau cari kedudukan hotel tu..sebenarnya aku ada print map tu cuma tertinggal di rumah (jauh tuh kalau mau patah balik pegi ambil di KK)

Apa-apa pun lepas check in bilik..tanpa fikir panjang dan diri yang kelaparan..kami teruskan perjalanan ke tempat-tempat bersejarah yang ada di sekitar bandar Saigon yang juga kami google sebelum datang sini.

Tempat pertama yang kami kunjungi adalah War Remnants Museum dengan menaiki teksi.

Owh jangan lupa, kawan-kawan aku pesan hanya naik teksi dari company 'Vinasun dan Mai Linh' sahaja. Teksi lain tidak digalakkan sebab banyak kes pelancong kena tipu.

Tambang teksi dari market ke muzium hanya 30,000 Dong kalau naik Min Linh Taxi la. So, kalo dibahagi 5, kira jimat la. Entrance fee pula 15,000 Dong per person.

Kami spend time agak lama juga mengelilingi muzium ni..banyak sejarah perang vietnam yang dipaparkan dan sangat menyedihkan melihat gambar-gambar dari sejarah peperangan yang terpapar..Kami dapat lihat bagaimana orang Vietnam terseksa dalam perang yang berlarutan begitu lama.

Tentera Amerika gunakan defoliants untuk melumpuhkan serangan orang vietnam. Defoliants ialah sejenis dioxin yang boleh mencacatkan anggota tubuh manusia yang terkenanya.

Ia lebih dikenali sebagai Agent Orange dan digunakan tentera Amerika sejak 1961-1971 (10 tahun memang la lama kan)

Based on what I read..85gram dioxin tu boleh bunuh seluruh bandar yang mempunyai populasi seramai 8 juta orang. Uish..sangat dangerous kan dioxin ni..bayangkanlah macam mana ia membunuh jutaan penduduk Vietnam selama 10 tahun. Rasanya ada juga yang kekal cacat kerana dioxin.

Syukur alhamdulillah kita di Malaysia ni tidak pernah alami keadaan sedemikian. Aku terfikir juga masih ada kah orang yang cacat terkena dioxin tu sehingga kini? Sepanjang Perang Vietnam..dipaparkan dalam muzium tu seramai 3 juta Vietnamese terbunuh dimana 2 juta adalah orang biasa. Sementara ada 2 juta orang cedera dan 300,000 orang hilang.

Bila melihat paparan gambar dan info di dinding-dinding muzium, sungguh kejam tentera US terhadap orang Vietnam..tapi bila tengok pengunjung yang datang kebanyakkan Mat Salleh(orang putih), terfikir juga apa perasaan diorang melihat kekejaman yang dilakukan oleh bangsa mereka terhadap masyarakat di Vietnam.

Selepas menghabiskan masa hampir 2 jam di muzium perang ni, kami teruskan perjalanan ke Reunification Palace. Dari War Remnants Museum ke palace ni tambang teksi yang kami bayar dalam 26,000 Dong. Entrance Fee pula 30,000 Dong per person.

Reunification Palace ni bekas kediaman Presiden Vietnam Selatan. Apa yang menarik dalam palace ni adalah dekorasinya yang sangat unik.

Memandangkan kami penat mau panjat tangga sampai tingkat atas, kami hanya naik sampai tingkat 2 ja..Lift ada cuma lambat sikit mau ditunggu. Kami melawat kawasan istana ni sendiri tanpa guide so senang mau bergerak ke sini sana tanpa perlu hiraukan waktu berlalu.

Kami tidak lama di istana ni sebab ada beberapa tempat lagi yang perlu kami kunjungi sebab masa kami di Saigon ni sangat limited. Kami harus ikut tentatif yang sudah disusun sendiri sebab takut nda sempat mau pegi semua Must-Visited places di bandar Saigon ni.

Usai melawat dan melihat keunikan dekorasi di dalam Reunification Palace, kami teruskan perjalanan ke Notre Dame.

Memandangkan hujan, konon2nya mau naik teksi la pergi Notre Dame Cathedral dari palace ni. Sekali tanya tambang teksi yang mahal gila..terus kami ambil keputusan untuk jalan kaki dan tanya pegawai yang bertugas menjaga lalulintas di mana kedudukan church tu..sekali tengok, Notre Dame Cathedral ni hanya beberapa langkah sahaja dari Reunification Palace..hampir kami tertipu kalau naik teksi.

Rupa-rupanya di depan palace jak ni Notre Dame Cathedral. Nasib baik tanya abang penguatkuasa yang pakai baju hijau jaga lalulintas dihadapan kami masa tu. Selamat duit kami dari kena tipu dek pemandu teksi.

Punya penat on the first day di Saigon ni. Ambil gambar di cathedral ni dari luar jak sebab kami begitu tertarik untuk kunjungi bangunan bersebelahannya iaitu Saigon Post Office yang sangat cantik dan unik dari luar sampailah ke dalam.

Keunikan hiasan dalaman bangunan yang agak berusia ini boleh dilihat dalam gambar yang akan diupload kemudian hahaha...

Ok..first day berada di Saigon kami hanya makan di restoran yang berada dihadapan hotel kami..Walaupun agak tidak menepati selera tetapi disebabkan terlalu letih untuk mencari tempat makan yang halal, kami tibai juga makanan di sana sampai habis..

Aku hanya makan nasi berkuahkan ayam kicap dan sayur kacang yang dimasak sos tiram jak..harga agak mahal juga la tapi apakan daya sudah  tiada pilihan lain..

Sebelah malam, kami hanya mencuci mata melihat barangan yang dijual di pasar malam yang dibuka di luar Ben Thanh Market..orang kata barangan di pasar malam ni murah berbanding di Ben Thanh Market..tapi sebenarnya kalau reti mau tawar harga, di dalam pasar lagi murah..believe me you will never regret to buy things from the market if you know how to bargain with the shop operators.

Kalau mau shopping souvenir semua..adalah lebih baik beli di dalam Ben Thanh Market memang berbaloi dan murah selepas proses tawar-menawar...

Tu jak lawatan kami di hari pertama..hari kedua kalau rajin nanti aku update ya..
ni hotel tempat kami tinggal untuk 5 hari di HCMC
we took this bus to Ben Thanh Market-Bus no 152
public transport to Ben Thanh Market from airport
finally five of us took a photo together inside Post Office in HCMC
Post Office building HCMC
Notre Dame Cathedral-unique church in HCMC
War Remnants Museum-sinilah kami spend extra time utk baca history Perang Vietnam
dapat juga kami berlima ambil gambar bersama@War Remnants Museum







Thursday, July 5, 2012

Ho Chi Minh City menjadi pilihan kali ni


Lagi beberapa hari buat pertama kalinya aku akan jejakkan kaki di bumi asing yang dinamakan Ho Chi Minh City atau dulunya dikenali sebagai Saigon.

Sebenarnya aku main redah jak mau pegi sana ni join kawan2 aku seramai 3org dari semenanjung. So, kami pegi sana berempat la. Preparation ada la sikit-sikit. Baca review pasal tempat2 yg mahu dilawati di sana..Apa yang menarik akan diceritakan dlm entry yang akan datang..

Dalam tahun ni boleh dikatakan aku sudah jejakkan kaki ke 3 negara..Walaupun sekejap2 aku sudah..syukur alhamdillah rezeki Tuhan..

Trip paling singkat adalah Tarakan-Kalimantan di Indonesia mengikuti MASwings program..day trip jak tapi boleh la melihat tempat orang..

Awal tahun hari tu aku ikut Trip ke Brunei Darussalam selama 2 hari 1 malam..bagi pelancaran laluan baru MASWings subsidiary airlines di bawah Malaysia Airlines..ni pun di sebabkan kerja juga..

Tapi utk bulan ni, ia adalah trip yang diatur sendiri oleh aku dan kawan2..kali ni rombongan kami langsung tiada kumbang yg mengiringi, keempat2nya perempuan, so mungkin agak terbatas la mau adventure tempat orang malam2..

Untuk keselamatan kami hanya boleh pegi meronda2 bandar Saigon tu pada sebelah pagi jak..nda tau la budaya di sana macam mana..walaupun sama jak Asia tapi mesti ada serba sedikit kelainan antara kita di Malaysia dengan budaya orang Vietnam

JULAI sudah boleh dikatakan menjadi bulan untuk aku travel..Kali ni Vietnam 11-15 Julai..next year belum pasti lagi. Kalau ada kawan mau backpackers mana2 country confirm aku mau join sekaki

Tahun lepas, bulan yang sama..iaitu Julai aku berjaya menjejakkan kaki ke Philipinnes. Kami redah sehingga ke Boracay Island..tempat yg cukup indah buat si pencinta alam dan untuk berbulan madu..Ada beberapa gambar yang suda aku upload dlm entry Boracay Manila.

Apa2 pun less than a week, aku akan meronda bumi Vietnam..tempat2 seperti di bawah sudah pasti akan kami kunjungi:-

War Museum, History Museum, Post Office, Notre Dame, Reunification Palace, Cu Chi Tunnels, Cao Dai temple, Mekong Delta (Cai Be Floating market), Emperor Jade Pagoda, Ben Than Market, Thien Hau Pagoda, Binh Tay Market, Ben Thanh Market..


Friday, May 18, 2012

Jay Park Live in Kota Kinabalu

Actually I'm not a big fan of him..I just want to see his perform live..I want to see how good he's performing all his famous songs..

It was a great experience to see a first Korean artist perform live in Kota Kinabalu. He sang five songs including the famous one 'Girlfriend'..I sang along with him but only at certain part that I know

People were screaming whenever he start to sing a song. For me, Jay Park as good as other K-Pop singer.

I heard from my friend that he was with 2PM before. I didn't know much about him as I had never google to search info about him.

But for me, all of his hardwork paid off as he is now success in creating a name in K-POP industy. Wish u have a great future in the K-POP industry Jay Park..

Even I'm not a big fan of him..but I really enjoy his performance..I'm glad that I'm one of the audience enjoy Jay Park performance live in KK

Hope more Korean artists will perform live in Kota Kinabalu..how I wish one of them is Jang Geun Su, my favourite hero in Korean Drama..start following him from Marry Stayed Out All Night, You're Beautiful and the latest drama Love Rain

---------------------

Jay Park..ermmm actually aku tidak la follow sangat perkembangan artis sorang ni dalam industri K-POP sebab aku bukannya layan K-POP songs sangat

Aku hanya layan drama series Korea jak..so mana2 theme songs dalam tu yang aku TERjatuh hati baru aku akan google and download mana2 lagu yg berkenan di hati

Untuk konsert Jay Park ni..kira ok juga la biarpun hanya dalam 5 lagu jak disampaikan ia cukup buatkan budak2 sekolah yang duduk d belakang kami terjerit-jerit..mesti the next day suara diorg serak kan..satu jak lagu Jay Park yg aku tau sebab ia dimainkan di corong2 radio tempatan iaitu 'Girlfriend'..aku turut sama menyanyikan lagu tu hanya pd part2 yg aku tau jak la

Apa yang best pasal konsert tu bila ada game yang melibatkan 5 org lucky audience utk naik n tiru gaya Jay Park menari..paling best ada seorang budak ni mungkin umur dalam 10 tahun menari fuhyooo...memang hebat..wa salute la ngan budak sorang ni

Budak2 sekarang ni kalau bab menari mmg terror..Tapi malangnya dia tidak terpilih menjadi pemenang..Ada seorang yang lebih layak mendapat gelaran pemenang sebab gaya tarian budak yang sorang ni memang mantap..Anak-anak generasi sekarang la katakan

Ni beberapa gambar yang sempat aku rakamkan sepanjang konsert tu..Memandangkan kami dapat seat VIP so tidak la bergerak ke sana-kemari..duduk dan layan jak konsert tu..

among the Jay Park fans in KK-credit to David Shia from See Hua Daily for this photo
this is the lucky audience
wit Mariah Doksil..
Jay Park wit his dancers from Korea


Thursday, May 10, 2012

When our city lags far behind in disabled-friendly facilities



The city of Kota Kinabalu is still a far cry in terms of providing facilities for the disabled, especially in relation to its public transport system.
Fariz Abd Rani, 33, said despite provision of facilities for the disabled is still lagging in the State and particularly in the city, the situation has however improved and for the better, since 2008.
“Our (the disabled) rights are advocated with the assistance of the Cheshire Home through its ‘Young Voices of Sabah’. This is a local group advocating for the rights of the disabled through which we learn a lot about confidence-building to enable us to help others who have basically given up on life,” he said.
The Ministry of Community Development and Consumer Affairs also lends its voice to speak for the rights of the disabled.
Quoting the launching of a disabled-friendly premises at Wisma Tun Fuad Stephens, Fariz said it was reflective of the ministry’s concern for the disabled.
“The facilities include a special elevator, toilets and doors which facilitate easier access for us to move around in the building,” said Fariz, the receipient of the ‘Anugerah Sukarelawan Kebajikan Muda’ in 2011.
He said the most challenging part is surmounting the non-friendly public transport system towards the disabled in the city.
“It is by no means an easy feat to take a ride on the public transport if no facility for the disabled is provided. The operators feel compelled and burdened just to give us a ride.
“I once experienced an occasion where a taxi driver left my cousin and I to rue only because of my condition as a paraplegic who uses a wheelchair to move about. My cousin is a normal person. When the taxi driver saw I was on a wheelchair, he simply left us to our own device,” he said relating some of the sour moments he has gone through.
“I understand the situation and I am conscious of the fact that the awareness level among the able-bodied people to lend credible assistance to the disabled is sadly still very low indeed,” he lamented.
But there is still a glimmer of hope that facilities for the disabled in the State or for a start, in the city, could be instituted and improved and that more disabled-friendly buildings would be built in the future, he added.
Without any cynicism intended, Fariz stated that it would render irrelevant even if all the buildings were disabled-friendly, if connectivity for the disabled to gain access into those structures remains unresolved.
When he spoke of connectivity, the public transport system has to be essentially equipped with disabled-friendly facilities operated by dignified and understanding able-bodied humans.
A road accident some 14 years ago has left Fariz with a spinal cord injury which rendered him a paraplegic.
“I was then a first-year undergraduate in Applied Physics at Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) when it occurred.
“After the accident, I just stayed home without any thought of doing anything at all, for all I did was eat, sleep and watched the TV,” he said.
Three years down the road, he finally came to his senses and decided to continue pursuing for a more meaningful life.
“The first year after the accident was a period of struggle with my own emotion. It was not easy to accept the fact that I had become a disabled person.
“The second year was a period of re-assessment and that was when I started thinking rationally to determine until when would I want to stay at home doing nothing. It wasn’t until the third year after the trauma that it dawned on me that it was more meaningful to come out of my shell and face the real world to start a new life,” he said.
Without the support and love from family members, he would have given up on life.
“Family support is very important. During the three-year period, they were the ones who had to fight their own emotional battles to encourage and help me to continue with my life. They were the ones who gave me unqualified moral support and encouragement. Without them, I would not be where I am now,” he recalled unabashedly.
Fariz is the founder of Syarikat Jasa Bumi Prosthetic, the first Bumiputera company in the State to manufacture prostheses for the hands and legs and the company’s office is located at Central Plaza, Kepayan Ridge.
In order to understand his customers better, Fariz is currently pursuing an academic programme at the Open University Malayisa (OUM) leading to the bachelor’s degree in Psychology.
“I want to reach out to my clients, especially those who give up on life. With a degree in psychology, I will be armed with knowledge that can come in handy.
“Thus far, I rely on my personal experience and journey to motivate others, and I usually tell them that they each have promising futures since they can still work and socialise with people, like me” said Fariz.
Recalling the time he first set foot at OUM, there was no facility provided for the disabled and he took it upon himself to discuss with the power that be and proposed for the installation of facilities to turn the building into one that is disabled-friendly.
“I was fortunate that the principal accepted my proposal and currently there are several disabled people studying in OUM,” he said.
Sharing the same thought and expressing almost similar sentiment, Francis Xavier Kijan, 28, of Penampang, said the public transportation system and building structures in and around the city are not equipped with any facility for the disabled.
Kijan said to have been born as a disabled has made him resolutely strong to carry on with life.
The youngest son of five children, he said his experience working as a mechanic has led him to modify a motorcycle for his own use.
He is currently gainfully employed in a pastry café at Central Plaza, Kepayan Ridge and admitted to facing innumerable challenges in life as a disabled person but for him nothing is impossible.
When he initially started working the people around him were not confident as to his capability and he has a burning desire for success to prove that he can do too whatever able-bodied people can do.
“I worked as a welder for four years and later worked as a mechanic.
“I have an ambition to work in the broadcasting field and the Cheshire Home sent two of us to attend a one-month course in Broadcasting and Film Making in 2010 in Sri Lanka. And that was sufficient to make me possess the experience to venture into this field,” he said with an air of confidence.

** Published on May 10, The Borneo Post (Kota Kinabalu, Sabah)

Fariz Abd Razi
Francis Xavier Kijan is using the automatic 'OKU lift'
Community Development and Consumer Affairs Minister Datuk Azizah Mohd Dun is helping one of the OKU to pass through the automatic door

Wednesday, May 2, 2012

What I love the most about my job..

Saat yang paling best kerja sebagai reporter ni bila tibanya hari anugerah yang diadakan setiap tahun

Bagi kami yang kerja di Sabah, anugerah ni di kenali sebagai 'Kinabalu Shell Press Awards' yang dianjurkan oleh Sabah Journalist Association (SJA) with cooperation of Shell dengan kerjasama State Government..

Last night, May 1,2012 merupakan anniversary ke-20..huh lama sudah awards ni dianjurkan..tahniah buat semua yg terlibat..Ni beberapa aksi yg sempat aku semadikan dlm hp murah ku..alhamdulillah walaupun aku menang MERIT (Saguhati) tapi ia cukup bermakna buat aku..masih jauh perjalanan hidup ku dalam bidang ni..

Me at Red Carpet 'Kinabalu Shell Press Awards'
with Kristy, the crazy one
the K-POP girls
Sandra, Aniq n Mariah posing at Red Carpet
K-POP la konon with Avila n Sandra
my ATCR Sandra n Lester
me n Lester
Geng 'B' Lester n Mariah



Monday, April 9, 2012

Trip to Brunei Darussalam

Launching KK-Bandar Sri Begawan route 2-3 Feb 2012 (MASWings)

Ni adalah kali kedua aku mengikuti rombongan MASWings selepas trip ke Tarakan pada bulan Januari lalu..walaupun hanya untuk 2 hari tapi dapat juga la aku jejak kaki ke negara jiran kita ni..'nya orang Brunei merasa jua walau sekejap, jan kempunan..

Negara yang boleh dikira paling kaya di kepulauan Borneo..Sebut saja Brunei mesti kita fikirkan Sultan Hassanal Bolkiah yang memiliki Istana bersalut emas, ceh macam cerita dongeng budak2 la pula

Sampai jak kami di Brunei, kami terus dibawa ke VIP lounge airport, untuk menghadiri sesi taklimat ringkas dan malam tengahari..maklum la kami sampai betul2 jam 1.30petang memang kebulur sangat2

Walaupun makanan di Sabah lebih kurang jak dengan Brunei tapi terdapat sedikit sebanyak perbezaan..mau cerita lebih2 susah juga sebab kami tidak sempat untuk merasa makanan warung yang pastinya ada keistimewaannya sendiri

Nasib baik la masa trip ni, ada beberapa orang wartawan lain dari Sabah yang dibawa bersama. Walaupun tidak kenal rapat dengan diorang ni tapi ok juga la..

Antara tempat yang sempat kami kunjungi..Kampung Ayer, Brunei Muzium, Masjid Jame' Asr Hassanil Bolkiah dan Masjid Sultan Omar Ali Saifuddien. 

Malangnya kerana kekangan masa..kami tidak dapat masuk ke Masjid Sultan Omar Ali..so terpaksa ambil gambar dari luar ja la..masjid ni cukup cantik dan sama seperti masjid2 lain di sekitar Bandar Seri Begawan ni, pagarnya bersalut emas..buli jual ka tu ar?? hahaha...

Apa yang menarik perhatian..adalah dekorasi di Masjid Jame' Asr Hassanil Bolkiah. Ia bersalut emas termasuk la pagar yang mengelilinginya. Masjid ni dilengkapi dengan escalator or tangga bergerak khas  disediakan untuk laluan keluarga diraja..Pintu pagar juga terdapat pintu khas untuk keluarga diraja. 

Melangkah kaki ke dalam masjid membuat aku terpegun..Subahanallah reka bentuk di dalamnya cukup indah sehingga sukar digambarkan melalui kata-kata..Biarla mata yang bercerita melalui gambar yang sempat diambil..Masjid ni turut dihiasi oleh chandelier yang di import dari luar negara..tapi aku tidak pay attention masa kena bagi explanation dari negara mana kena import lampu2 ni..

Sepanjang tour untuk 2 hari..tour guide kami, Jenne banyak membantu memperkenalkan Bandar Sri Begawan. Dari keluarga diraja sehingga la sejarah negara tersebut. 

Apa yang menarik perhatian aku, kebanyaakan pekerja hotel, pemandu termasuklah tour guide kami semuanya bukan warga Brunei. Apa agaknya kerja muda-mudi di Brunei ni ar??? Mungkin semua business sendiri kan..

Banyak2 history yang diceritakan..bab paling aku suka dengar bila setiap pagi kereta milik Sultan Brunei yang beratus-ratus jenis harus dihidupkan enjinya..uishh banyak tu berapa ramai agaknya pekerja yang ditugaskan untuk hidupkan enjin kereta sahaja..

Peluang kerja di Brunei ni banyak dan duit pun 'masyuk' maklum la mereka tidak perlu bayar apa2 tax macam kita d Malaysia ni..
 
alhamdulillah sempat juga aku merakamkan gambar kenangan di hadapan masjid yg cukup cantik ni
Masjid Jame' Asr Hassanil Bolkiah
escalator for royal family
the beauty decoration of the mosque
Masjid Sultan Ali Omar Saifuddien
Masjid Sultan Ali Omar Saifuddien
Masjid Sultan Ali Omar Saifuddien
Usong Raja-Brunei Muzium
view from the tower at Kampung Ayer Culture Gallery
walkway opposite Kampung Ayer
our tour guide-Jenne




Tuesday, April 3, 2012

My BFF wedding vs Penang Trip

Tanggal 9/3/2012 seorang lagi sahabat baik ku sah menjadi isteri orang..
Kali ni aku dapat menghadirkan diri di majlisnya yang diadakan di Padang Serai, Kedah..Tarikh bersejarah itu cukup bermakna buat Nurain Kamarudin yang kini sudah sah bergelar isteri kepada Nor Mohd Shahril Ariffin..Tahniah both of you.
Sebenarnya kedua-dua mereka ni aku kenal masa zaman belajar di USM dulu..Ain ni memang kira ‘geng’ aku la masa study..cuma suami dia ni kitorang kenal di luar..maklum la dia orang luar bukan student USM..mungkin sudah jodoh agaknya kan jadi terjumpa la kami dengan sang jejaka yang merupakan adik boyfriend seorang lagi sahabat karibk merangkap rakan sebilikku masa duduk Desasiswa Restu dulu.
Setelah lima tahun tidak bertemu, akhirnya aku jejakkan kaki kembali ke Pulau Mutiara yang banyak ajar aku budaya orang luar. Selama ni kan aku duduk Sabah jak mana la aku kenal dunia luar..
Alhamdulillah rezeki aku dapat sambung belajar di USM..Walaupun kenal dengan kawan2 aku ni hanya tiga tahun jak tapi macam sudah bertahun2 kami saling mengenali..Berbalik kepada cerita sang pengantin..aku ambil cuti hampir seminggu untuk hadirkan diri ke majlis ni..Walaupun singkat tapi cukup buat aku mengimbas kembali zaman2 perkenalan mereka berdua dan itu sudah cukup membuat kami tergelak..
Owh hampir terlupa pula kali ni aku datang rumah pengantin merangkap pengapit sekali..perkara paling kelakar bila kawan kitorang yang juga pengapit lelaki pakai samping terlalu tinggi..ni sebab kelam kabut mau bersiap punya pasal la..ni ada beberapa gambar yang sempat diambil sepanjang berada 5 hari di sana..

Menunggu panggilan pulau..sebelum diijab-kabulkan Ain with Nadia n Fana

the nervous moment..tunggu akad nikah dilafazkan..me with the bride n my bff, Fana
caption should be..bunga sepa yang cantik??? with nadia, ratu sehari-Ain n me :)
Selamat dah jadi wife orang..hilang neves so..leh la pose byk2..
yipee...Nasi Kandar Line Clear jadi pilihan hati
erm...laparnya
heading to Penang International Aiport..bye Penang
ni la tempat aku tidur selepas berjaya lari dari rumah pengantin..thanks Nadia utk free accomodation at Teluk Dumbar
Haruslah pose ngan Keta Sinar Harian..mana ada kat Sabah ni :)
the owner of this company's car- Nadia
Coin bag yang sempat dibeli di Feringghi Nite Market