Wednesday, December 29, 2010

: : Renung-Renungkan : :

LELAKI

Lelaki bujang kena tanggung dosa sendiri apabila sudah baligh manakala dosa gadis bujang ditanggung oleh bapanya.

Lelaki berkahwin kena tanggung dosa sendiri, dosa isteri, dosa anak perempuan yang belum berkahwin (yg ada anak pompuan ramai kena ingat ni....pastikan anak solat, tutup aurat, etc) dan dosa anak lelaki yang belum baligh.

BERATKAN?

Hukum menjelaskan anak lelaki kena bertanggung jawab ke atas ibunya dan sekiranya dia tidak menjalankan tanggung jawabnya maka dosa baginya terutama anak lelaki yang tua, manakala perempuan tidak, perempuan hanya perlu taat kepada suaminya. Isteri berbuat baik pahala dapat kepadanya kalau buat tak baik dosanya ditanggung oleh suaminya.  

BERATKAN??

Suami kena bagi nafkah pada isteri, ini wajib tapi isteri tidak. Walaupun begitu isteri boleh membantu. Haram bagi suami bertanya pendapatan isteri lebih-lebih lagi menggunakan pendapatan isteri tanpa izin.

Banyak lagi lelaki lebih-lebih lagi yang bergelar suami perlu tanggung. Kalau nak dibayangkan beratnya dosa-dosa yang ditanggungnya seperti gunung dengan semut. Itu sebabnya mengikut kajian nyawa orang perempuan lebih panjang daripada lelaki. Lelaki mati cepat kerana tak larat dengan beratnya dosa-dosa yang ditanggung (ikut kajian laa...jangan percaya sangat)

Tetapi orang lelaki ada keistimewaannya yang dianugerah oleh Allah SWT. Ini orang lelaki kena tahu, kalau tak tahu kena jadi perempuan. Begitulah kira-kiranya.

WANITA :

Auratnya lebih susah dijaga berbanding lelaki. Perlu meminta izin dari suaminya apabila mahu keluar rumah tetapi tidak sebaliknya. Saksinya kurang berbanding lelaki. Menerima pusaka kurang dari lelaki.

Perlu menghadapi kesusahan mengandung dan melahirkan anak.

Wajib taat kepada suaminya tetapi suami tak perlu taat pada isterinya. Talak terletak di tangan suami dan bukan isteri. Wanita kurang dalam beribadat kerana masalah haid dan nifas yang tak ada pada lelaki.

Pernahkah kita lihat sebaliknya??

Benda yang mahal harganya akan dijaga dan dibelai serta disimpan ditempat yang tersorok dan selamat. Sudah pasti intan permata tidak akan dibiar bersepah-sepah bukan? Itulah bandingannya dengan seorang wanita.

Wanita perlu taat kepada suami tetapi lelaki wajib taat kepada ibunya 3 kali lebih utama dari bapanya. Bukankah ibu adalah seorang wanita ?

Wanita menerima pusaka kurang dari lelaki tetapi harta itu menjadi milik peribadinya dan tidak perlu diserahkan kepada suaminya, manakala lelaki menerima pusaka perlu menggunakan hartanya untuk menyara isteri dan
anak-anak.

Wanita perlu bersusah payah mengandung dan melahirkan anak, tetapi setiap saat dia didoakan oleh segala haiwan, malaikat dan seluruh makhluk ALLAH di mukabumi ini, dan matinya jika kerana melahirkan adalah syahid kecil. Manakala dosanya diampun ALLAH (dosa kecil).

Di akhirat kelak, seorang lelaki akan dipertanggungjawabkan terhadap 4 wanita:

1. ibunya ,
2. isterinya ,
3.anak perempuannya , dan
4. saudara perempuannya.

Manakala seorang wanita pula, tanggungjawab terhadapnya ditanggung oleh 4 org lelaki ini:

1. suaminya,
2. ayahnya,
3. anak lelakinya dan
4. saudara lelakinya .

Seorang wanita boleh memasuki pintu Syurga melalui mana-mana pintu Syurga yg disukainya cukup dengan 4 syarat sahaja:

1. sembahyang 5 waktu
2. puasa di bulan Ramadhan
3. taat suaminya dan
4. menjaga kehormatannya .

Seorang lelaki perlu pergi berjihad fisabilillah tetapi wanita jika taat akan suaminya serta menunaikan tanggungjawabnya kepada ALLAH akan turut menerima pahala seperti pahala orang pergi berperang fisabilillah tanpa perlu mengangkat senjata.

MasyaALLAH.. .sayangnya ALLAH pada wanita .... 
"Berpeganglah kamu sekelian dengan tali Allah dan janganlah kamu berpecah-belah, dan ingatlah nikmat Allah atas kamu, seketika kamu bermusuh-musuhan telah dipersatukanNya hati kamu semuanya, sehingga dengan segera kamu telah menjadi bersaudara dengan sebab nikmatNya.(Ali- Imran:103)

 - Taken from one of my FB friends- sharing is caring :-)

Sunday, December 19, 2010

SJA Family Day

Seronok sangat ari ni dapat melihat telatah kanak-kanak bermain game hanya untuk mendapatkan sebotol minuman sebagai hadiah..
mungkin bagi kita yang dewasa, ia tidak seberapa tapi bagi kanak-kanak sebotol minuman tu sudah boleh buat diorang happy..hurm ni la family day kami biarpun indoor tetap meriah.
semua permainan berasaskan getah..kreatif juga la game yang dibuat..seronok dan enjoy..thanks to Persatuan Usahawan Sabah (SJA) and sponsors..door gift dapat beras sumbangan bernas dan minuman..boleh la jimat duit sikit beli beras..tapi itulah kata orang hari keluarga nilah yang mengeratkan silaturrahim sesama ahli.. di sinilah kami berpeluang mengenali ahli keluarga kawan2 disamping melihat telatah kanak-kanak yang hyper..
Lucky draw seperti biasalah memang aku akan bawa balik something..alhamduliallah rezeki tuhan bagi..sepanjang tahun ni aku sudah dapat acer notebook, digital camera, handphone and flight ticket to kuching..semuanya dapat masa lucky draw..syukur alhamdulillah :-)
 

ni antara game yang dapat sambutan ramai

sapa dapat ikat rambut paling banyak adalah juara

smile dapat nokia 1800-lucky draw SJA family day with Mariah Doksil

photos by Mariah Doksil :-)

Friday, December 17, 2010

:: Berjinak-jinak dengan hobi baru ::

sibuk mencari pegi mana bola tadi???

nilah team futsal gue @ Bintang Futsal, Kinarut

biarlah kalah main futsal..jangan kalah bab2 posing :-)



Kekangan masa membuatkan aku susah mau melibatkan diri dengan sukan..tapi sekali sekala turun padang main futsal best jugak...walaupun tendang bola tak seberapa tapi yang penting aku enjoy..

Seronok jugak main futsal ni ye..walaupun penat tapi peluh budak lembik ni keluar la jugak. Muscle pain memang xboleh nak dinafikan la..ambik masa 2 hari juga nk recover balik..maklum la dalam setahun boleh kira berapa kali aku jogging mana tak badan liat sangat. So, bila geng2 sekolah invite join main futsal aku pun turun je la..diorang ni boleh kira player jugak la teruk jugak team aku dibelasah..tapi macam aku nyatakan tadi la semua ni hanya sekadar suka-suka kalo tournament memang confirm awal kelaur ngeeee..thanks guys sebab invite aku join main futsal..sejam tuh penat memang xboleh nak kata la..apa2 pun kalo ada game ajak la lagi :-)

Monday, December 6, 2010

Suka hati sayalah!!!

Susah kan hidup dalam kalangan orang2 yang suka jaga tepi kain orang lain ni...suka hati aku la bila mau kahwin!!! janganlah sibuk2 mak cik oi..bukan aku minta makan dengan ko pun.

Ish3 kadang2 bikin sakit hati la pertanyaan mak cik sebelah rumah ni..aku tau la anak ko yang sebaya dengan aku tu sudah ada 2 anak tapi x payah la nak sibuk2 tanya bila aku mau kahwin..susah pula hati dia tengok aku ni hidup membujang...helo bukan tua sangat pun aku ni..i'm still 25 ok..sampai seru nanti pandai la aku kahwin!!

ada ke patut boleh2 dia cakap, bila mau kahwin?sebab tiada sudah orang mau kenduri dekat2 sini ni..so???apa kaitan kenduri dengan nak suruh aku cepat2 kahwin..tolong la mak cik oiiii..kain kat rumah tu banyak lagi nak dilipat dan jaga la elok2..jangan nak sibuk2 pasal hal aku..aku x minta ko bagi aku makan pun..mak ayah aku ada lagi nak bagi aku makan, jangan takut ok..

alahai..susahnya hidup ni kalo ada ja orang jaga tepi kain kita..kalo macam ni baik aku pakai seluar ja la..biar dia jaga tepi seluar aku pula.

tapi biasalah kan hidup di kampung memang macam ni..kalo ada ja anak perempuan yang umur sudah 20 mesti nak dikahwinkan cepat2..pelik la..kalo x puas nak enjoy buat apa la mau kahwin awal..ingat senang ka mau kahwin?banyak benda mau difikir..

bila tengok orang disekeliling bercerai-berai aku jadi takut fikirkan soal kahwin ni..bukan x mau kahwin tapi pengalaman rakan-rakan dan ahli keluarga sendiri membuat aku berfikir berkali-kali

perkahwinan perlu tanggungjawab yang besar dan aku belum bersedia lagi mau pikul tanggungjawab tu. Biarlah takdir dan masa jadi penentu segalanya..kadang2 kalo tengok rumah tangga kawan2 terdekat tak bahagia, aku jadi takut..bukan hendak lari dari kebenaran, biarlah pengalaman rakan2 tu jadi pengajaran. Jangan salah memilih langkah. Kalau tersilap sikit pasti kehidupan akan datang akan merana..

Wednesday, November 17, 2010

Musim kahwin

Cuti sekolah jak orang kahwin..orang kahwin jak cuti sekolah..hahaha
Sana sini kenduri kahwin..Jemputan kahwin kalau disusun boleh jadi satu bundle..wah banyak kan..
Tapi tidak kurang hebatnya kecanggihan teknologi..main tag jak di facebook..sapa2 yg ndak dapat datang tu comment jak..wish congrates dan selamat pengantin baru in advance..
ceh..macam yang aku buat la..ramai kawan-kawan satu kampus dulu tag2 kat fb jak..jemput dtg kenduri dia, tapi apa boleh buat bila sudah kembali ke tempat sendiri dan ada komitmen dengan kerja..memang susah mau menghadirkan diri di majlis kawan-kawan
Erm..even kenduri kawan baik aku pun, aku tak dapat mau datang..selamat pengantin baru ya Nik Nurul Haslinda Nik Abdul Razak..semoga berbahagia selamanya...
Walaupun aku tak dapat hadir ke majlis engkau..doa ku sentiasa bersama mu
Sedih juga la sebab tak dapat melihat kawan baik bersanding kan..tapi apakan daya aku punya komitmen lain..
Apa-apa pun sekali lagi semoga berbahagia buat semua rakan-rakan ku yang bakal mendirikan dan telah mendirikan rumah tangga..jagalah ia sebagai rumah yang lengkap bertangga..jangan biarkan rumah itu runtuh kerana kehilanggan tangganya..kalau rumah tu rumah ampai-ampai mungkin ndak perlu la tangga kan..bah sama-sama la kita renungkan

Saturday, November 13, 2010

pemandu yang kurang panduan..

kadang-kadang bila kita memandu ikut peraturan ada pula manusia-manusia yang kurang diajar memandu macam jalan raya tu dia punya..helo road tax kita semua sama standard ok..
Nak dijadikan cerita baru-baru ni, sedang elok2 aku drive nak turun bukit Melinsung, Papar ada la sebuah kereta dari arah bertentangan dengan bergayanya memotong ketika naik bukit...kalau dia sempat masuk sebelum aku sampai lain cerita..ni jarak kami tersangatlah dekat
aku pula memang nak turun bukit masa tu..sebabkan kereta tu aku hampir-hampir terbabas ke gaung..ni semua semata-mata mau mengelak kereta kami berlanggar...dah la bukit tu kalau malam xda lampu..agak-agak la encik oi..nak cepat pegi kubur, pegi la sorang2..jangan nak libatkan aku..
sah-sah naik bukit tu double line..mana boleh memotong sesuka hati korang..ish bengang betul la kalau dengan pemandu macam ni..sebab tu la kita belajar sistem kejara masa ambil lesen..jangan la bawa kereta macam pelesit, lebih-lebih lagi ketika naik bukit, sama-sama la kita beringat ya

Friday, October 29, 2010

Kejadian-kejadian yang menguji kesabaran

Tanpa dugaan kita tidak akan matang kan..
Tanpa dugaan hidup sentiasa berjalan lancar..
Tapi itulah yang terjadi sejak beberapa bulan kebelakangan ni..

Sebelum Hari Raya ari tu...dapat LOVE letter dari pak polisi..ni semua gara2 bawa keta macam pelesit..
Bukan 1 bukan 2 tapi TIGA LOVE LETTERs...ampun pak..saya hanya ingin sampai tepat pada waktunya d office..
Itu pengajaran yang cukup besar buat diriku..insyallah perkara itu tidak akan berulang lagi..Pelaburan yang langsung x mendatangkan hasil..mana tak..melabur d kaunter trafik..macam mana mau untung..Terbanglah juga beberapa keping g settle semua tu..

Bulan seterusnya..masa untuk renew insuran..huh sangat perit rupanya kalo nak hidup senang ni ye..semua kena bayar..tapi Okt memang bulan yg cukup sakit buat aku dan poket kosong ku..

Tiba2 pula tayar keta minta d ganti sb benang2 dah keluar..Hurm terpaksa la aku hutang d bank PA&MA (papa&mama) dulu..sebab duit dah xde pas habis bayar itu ini..ni la untungnya duduk dekat dengan keluarga(nampak sangat anak bapa..ngeeeee)

Harap2 Nov ni jangan la berlaku apa2 pertukaran yg perlukan kos..duit dlm singa warna kuning pun boleh kira pakai jari..

Sabar..sabar..ni semua hanyalah cubaan duniawi :-)

Saturday, July 17, 2010

Tuah badan

Terasa dunia ini sangat mengembirakan...
9/7/2010 sekali lagi aku menang cabutan bertuah dan membawa pulang notebook acer..
memang tuah badan la. tup tup nama ku dipanggil dan ketika di arahkan untuk memilih salah satu sampul surat yang berada ditangan MC..aku memilih sampul yang berada di tengah2 dari lima keping sampul tersebut..
bila MC baca ja yang aku menang notebook senyum sampai telinga la..
indah2 dunia ni..kedatangan aku malam tersebut lebih bererti dengan menang saguhati n lucky draw..tahun lepas sebagai pendatang baru dalam bidang ni, aku hanya jadi penonton.
Alhamdulilah tahun ni aku dapat bersama2 senior lain tersenarai dalam nama pemenag walaupun hanya saguhati..syukur ya Allah.

Pertama kali aku menang grand prize untuk cabutan bertuah adalah Februari 2010.
Aku menang tiket penginapan dan penerbangan ke kuching sarawak for 3 days n 2 nite.
Aku punyalah budger duit untuk kos pengangkutan semasa berada di kuching nanti..ye la takut over budget.
Tuah badan lagi..ketika aku claimed tiket penerbangan aku ditawarkan pula mengikuti program kembara yang kebetulan membawa rombongan travel agents n media from semenanjung.
Seronok bukan main la bila rezeki datang bergolek..aku tidak perlu keluarkan satu sen pun untuk kos pengangkutan semasa berada di sana.
Apa lagi semua duit di belanjakan untuk beli terubuk masin n kek lapis sarawak la..itu je yang terkenal di sana kan..kalo nak beli souvenir pun lebih kurang sama je dengan apa yang dijual di sabah ni.
Semua ni rezeki tuhan..tuah badan untuk tahun 2010:-)

semua berlaku secara kebetulan..inilah dikatakan rezeki tuhan:-)