Saturday, December 24, 2011

Ibarat Pensel & Pemadam

 
Aku terbaca status salah sorang rakan FB ku..dan ia memberi aku idea utk mencoretkan sesuatu di sini..Ikatan antara anak dan kedua ibu bapanya ibarat Pensel dan Pemadam..beginilah kisahnya :
Pensel : Saya minta maaf.
Pemadam : Utk apa? Awak tak buat salah pun.
Pensel : Saya minta maaf disebabkan saya, awak cedera. Setiap kali saya buat silap, awak pasti berada di situ utk membetulkan kesilapan saya. Tapi setiap kali awak memadam kesilapan saya, awak kehilangan sebahagian dari diri awak. Awak menjadi semakin kecil.
Pemadam : Itu betul, tapi saya langsung tak kisah tentangnya kerana saya dibuat utk membetulkan kesilapan yg awak buat. Walaupun suatu hari nanti saya tahu yg saya pasti akan hilang, saya berbangga dengan kerja saya ini. Jadi janganlah risau. Saya tak mahu melihat awak brsedih.
>> Hidup kita juga sebegini..kita boleh diibaratkan sebagai pensel dan ibu bapa kita pula berperanan seperti pemadam..apa saja silap kita pasti mereka akan padamkannya..murninya mereka kan..mereka tidak ingin kita susah lalu mereka dengan rela akan padamkan segalanya
sejahat mana pun seorang anak itu terhadap kedua ibu bapanya..kedua ibu bapa itu pasti akan menyebelahi si anak setiap kali si anak itu membuat kesilapan. Setiap kesilapan yang kita lakukan mesti ibu bapa kita akan padamkannya..aku berharap aku tidak akan menjadi pensel yang mencoretkan sesuatu yang sia-sia dan memerlukan kedua ibu bapa ku memadamkannya dengan penuh susah payah..
>> Jagalah ibubapa anda..balaslah jasa mereka dgn kebaikan..insyallah kita akan beroleh keberkatan

Friday, December 23, 2011

Tinggal aku sendiri

huhu..kawan2 office suma suda mula cuti hujung tahun n cuti Christmas..erm hanya berapa kerat jak yang tinggal utk cover function2 Xmas..kesian kami b'kerja ni..nasib baik la cuti2 begini sikit jak function yg ada..so buli guyang kaki la dok office..yg penting siap keja awal buli balik awl..happy holiday everyone :)

Friday, December 16, 2011

Thursday, December 15, 2011

Bersama dengan FBI

hehehe..radio feveret aku sah2 Hot Fm..so asal pagi jak mesti suara Dj Hot Fm yang membuatkan aku tergelak masa on the way mau pegi kerja..so bila ada peluang mau b'gambar dgn salah sorang DJ AM Krew ni..aku nda la lepaskan peluang..

Aku jumpa FBI ni masa Konsert Semangat Inspirasi d Padang Merdeka pada 11 Disember lalu..sebab dapat masuk VVIP punya tempat so dapat la peluang b'gambar dengan FBI

macam happy btul sa kan dapat gmbr dgn FBI

Wednesday, December 14, 2011

Mendaki Gunung Kinabalu melalui Mesilau Trail

(L-R) guide Ramin, aku, Yanti, Fiza, Herman,Omel, Apek, Boy..at the back, Hussin(Left) n guide Kuintin(right) at Mesilau Operation Room

Aku ni bukan la kaki panjat gunung tapi kalo orang bawa boleh2 juga la..bila ingat balik pengalaman pertama naik gunung bulan April baru2 ni memang aku akan cakap 'uhhhh panat pula naik gunung..nda mau suda naik gunung' tapi last2 bila ada peluang mau naik sekali lagi ambil jak la tu peluang..

First time pegi sponsored by persatuan..ni kali kena bayar RM 327 dengan extra charges RM 64 utk bayar tu guide n transport..kira ok la baitu kan..kalo mau guna rate local mcm susah mau dapat sebab kuota hanya utk 25 orang jak sehari..so ikut rate biasa la..

Ni kali kira group leader kmi ni bawa naik dari Mesilau trail yg kononnya lagi mudah dan pemandangan pun cantik..kami start gerak dari rumah dlm 5 pagi..pas tu singgah di Menggatal tukar keta n sampai di Kinabalu Park dlm 8.30 pagi.

Ia la bah kunun2 mau merasa naik dari Mesilau sebab senang..nah sekali last2 tertipu pula..memang la Mesilau trail tu landai tapi sampai satu part tu memang curam mau turun n tinggi betul mau naik balik..dan dan dan trail ni ada extra 2km berbanding naik dari Timpohon Gate..so memang pendakian pun ambil masa yg lama la..

Kami sampai d Kinabalu Park dalam 8.30pagi urus itu dan ini n naik trabsport pegi Mesilau mau2 juga kmi start mendaki dalam 9 lebih..mau dekat pukul 10 pagi suda.

sampai jak Mesilau trail ada SMART group dari KL mau mendaki..punya mantap abang2 SMART ni siap b'lari lagi..ia la diorang ni kan polis n askar memang la mantap..ada juga sekumpulan korean dlm 20 orang, juga mendaki dari Mesilau..nasib baik tua2 kalo mcm pelakon korea yg aku selalu tengok dlm drama tu, pengsan kali suda aku hahaha...
Start mendaki jak cuaca macam nda berapa bagus..mendung2 juga tapi masih ada matahari..mau b'gambar dgn background gunung kinabalu pun nda dapat ni sebab kabus tebal.

Bila kami sampai jak pondok di km 4 tempat kami makan2, tiba2 hujan turun dengan lebat selebat-lebatnya..apa lagi terpaksa lagi pakai Poncho n teruskan pendakian kalo tidak, mungkin malam baru sampai Laban Rata..tapi mengigil juga la t'lampau sejuk dgn angin lagi uish..punya adventure aku rasa time tu..tp it was the best experience ever..

biarpun ada Poncho tapi basah jg la..nasib baik baju2 sudah packing masuk dlm plastik kalo nda confirm mau naik smpi summit keesokan harinya xda baju..sorang kawan aku ni habis basah baju dlm beg dia siap buli perah lagi tu baju..sebab baju hujan dia t'tinggal dlm kereta..nah nasib badan la kan..

Masa d km 4 tmpt kami singgah makan tu..buli2 la korean yg ramai2 tu makan kimchi..uish tahan pedas betul diorang ni tau...kalo kita mengkali cirit birit suda t'lampau makan pedas..

Pendekkan cerita..aku sampai Waras Hut dlm 5 petang..Laban Rata sikit jak lagi dlm 3 minit kunun..tapi sebab kena hujan..kami singgah2 dulu d Waras Hut kasi tinggal apa yg nda perlu sebab beg t'lampau berat mau bawa naik pegi Laban Rata..lagipun kami memang akan bermalam d Waras Hut..sampai jak d Laban Rata mood mau makan xda suda sebab t'lampau penat..so makan sekadar alas perut jak..

Yang paling best sebelum tidur group leader kami siap tanya lagi siapa yg mau teruskan pendakian smpi puncak? sebab macam semua penat n nda sanggup suda teruskan..

tapi sebabkan aku belum pernah sampai puncak, aku memang bersemangat mau teruskan pendakian..kami ada 8 orang semuanya tapi 2 orang hanya mampu mendaki sampai Layang-Layang Hut jak..

so hanya kami b'enam jak yg masih ada harapan mau mendaki sampai summit..dari 6 orang ni 2 orang tu orang semenanjung..sorang kawan aku d Uni dulu n sorang lagi orang TM..tapi yg orang TM ni suda kali ke 4 naik gunung kinabalu dan sudah sampai puncak dulu2..so nda jadi hal la kalo dia malas mau naik sampai puncak..cuma bezanya ni kali kami naik via Mesilau Trail..so lagi adventure

Esoknya hanya 2 orang jak kami teruskan pendakian sebab kami punya group leader yg orang TM tu turun balik nda sanggup mau teruskan..

kami start mendaki dlm jm 3pagi..dan dan dan akhirnya kami 2 orang sampai ke puncak..tapi aku sampai lambat sikit la sebab aku naik slow2 takut sakit kepala kena 'high altitute sickness'..nasib baik juga sebelum mendaki sempat makan panadol..aku sampai jam 6.15 pagi..memang puas hati la dapat jejak kaki di puncak..mungkin aku akan mendaki lagi pas ni hehe..

Part paling susah bagi aku ialah masa mau turun sebab kami mendaki kan subuh2 mana nmpk curam or tidak itu trail..sekali mau turun aduiii punya gayat esp..part yg hanya b'gantung dgn tali..aku siap ckp dgn kami punya guide 'nah macam mana mau turun ni..aku nda berani' hahaha..naik confident jak tapi skli turun nah takut pula aku..so t'paksa turun slow2..takut jatuh eeerrrr....gerun juga la

Kami start turun dari Laban Rata dlm jam 9.45 pagi dan aku bersama dengan 3 orang lagi berjaya sampai d Timpohon Gate 1.30petang..lagi 2orang lambat sikit sebab akak aku injured-t'seliuh masa naik..

so kena dukung lagi dia dgn guide..kena pau lagi bayar RM 250 per km..sebab x cukup duit minta dukung smpi 2km jak..lagi 4km t'paksa turun slow2..tapi not bad la diorang smpi sebelum jam 4petang juga..kira ok la tu kan..pas tu makan2 kami terus drive balik rumah..

In the future..sapa sebut pasal naik gunung through mesilau siap..jangan pernah mention mesilau trail lagi..penat owh terlampau jauh ni..

Friday, December 9, 2011

:: Ombak Rindu ::

'Redha itu iklas, Pasrah itu Menyerah '

Macam2 feedback yang aku baca dan dengar mengenai filem yang diadaptasi dari novel Ombak Rindu nukilan Fauziah Ashari.

Kata orang filem ni nda ikut 100 % jalan cerita dlm novel sebenar..tapi kita tidak boleh expect lebih2 sebab novel tu panjang dan filem tu hanya 2 jam 5 minit ja..so jangan la letak expectation yg terlalu tinggi menggunung..

Memandangkan seorang kawan aku cakap dia x feel sangat tengok cerita ni sebab t'lalu cepat jump scene..tapi bila aku tengok dengan minda yang terbuka aku memang suka filem ni..ya terus terang ia memang typical malay movie tapi itu la lumrah masyakarat kita..dan ternyata dari kutipan yang diperoleh memang filem ni berjaya tawan hati penonton.

Mendengar starting lagu dendangan Hafiz-Untuk Kamu sudah cukup buat aku jatuh cinta dengan filem ni..lakonan mantap Aaron Aziz dan Maya Karin berjaya menawan hati..it is a recommended film for all..it's just a love story between Haris and Izzah..

Dugaan demi dugaan diterima and ternyata Cinta itu berjaya menyatukan mereka berdua..kalo dihayati betul2 memang banyak scene kita akan menangis sebab dugaan tuhan tu cukup besar buat Izzah..

Tuesday, December 6, 2011

yipee..finally I managed to climb low peak's of Mt Kinabalu on Nov 29

 
yeahhh..I managed to conquer Mt Kinabalu

After long ascent from Mesilau summit trail to Mt Kinabalu, finally my second attempt to conquer the highest mountain in Malaysia succeeded.

It was really challenging to climb Mt Kinabalu via Mesilau summit trail compare to Timpohon Gate. Most of new climbers will climb via Timpohon Gate and only certain people who want to experience adventure will choose Mesilau Trail.

We start our ascent from Mesilau on November 28 at about 10am and reached Laban Rata at 5pm.

It was a great achievement for me to climb the highest mountain in Malaysia via Mesilau trail which is quite far compared to Timpohon Gate. 

There is an extra 2km to climb Mt Kinabalu via Mesilau Trail. It took me one and half hours for two kilometre climbing. It's very challenging for me as I am not a professional climber.

I'm really proud to complete my ascent in Mt Kinabalu for second time. My first attempt was in April, but due to the heavy rains, we were not allowed to climb.

I am really happy to climb the mountain two time in 2011. Within a year, I climbed Mt Kinabalu via two different trails. It's really challenging. 

On the first day, we were faced difficulty to continue the ascent to Laban Rata because of heavy rain. When talking about the weather, I have to admit that by end of the year, Malaysia is facing rainy season.

Half way of the ascent to Laban Rata, it was heavy rain. We stop for a while at Kilometre 4 to have our lunch before continue 
 Although the weather is cold, my body started shaking but I motivate myself to continue with the ascent or I will not reach Laban Rata before 7pm.

After seven, the cafe in Laban Rata will close and the people who arrive after seven would not be provided with food. Oh no..i will suffer without food after long journey. So, it's motivate me more to reach Laban Rata on time to get my dinner :)


In heavy rain, with high spirit I continue my ascent. I just wore my raincoat or poncho. Luckily, I managed to arrive at Laban Rata at 5pm. Yeahhhh..it did it :)

For this adventure trip, there were eight of us. Unfortunately only two of us managed to climb to the summit on the next day (November 29). Here the photos taken during the two days adventure journey..
 
via Mesilau Summit Trail..I got two certificates
wit my sister friend..only two of us managed to climb the summit
view from the top of Mt Kinabalu at 6.15am on Nov 29
before the ascent start..posing at starting point, Mesilau Summit Trail
my sister, Yanti at starting point Mesliau Summit Trail