Wednesday, September 21, 2011

Pertama kali bertentang mata

Ceh tajuk tu macam ayat orang bercinta ja kan..tapi tu la pengalaman ku bila pertama kali diberi tugasan menemuramah orang yang sangat kontroversi sekarang ni iaitu Mat Sabu@Haji Muhammad Sabu. Atas kenyataan yang disiarkan bahawa beliau mengatakan Komunis sebagai hero malaya sangat mempopularkan beliau buat beberapa minggu selepas raya ni.

Jumaat lepas yang juga merupakan Hari Malaysia (16 September) buat pertama kalinya aku bertentang mata dengan Timbalan Presiden PAS ni...melihat beliau memasuki pejabat PAS Putatan yang terletak di Asia City Complex, dengan hanya mengenakan kameja putih dan seluar slack, penampilan beliau begitu bersahaja..dan aku tidak melepaskan peluang untuk beri first impression aku tentang beliau..

Bukan menyokong mahupun membangkang tapi bila kami para wartawan di Sabah ni berbual dengan beliau, ternyata dia bukanlah seperti apa yang digambarkan oleh para wartawan di semenanjung..walaupun ni pertama kali menemubual beliau tapi bagi aku..apa yang diperkatakan beliau ada benarnya.

Media tidak memberi beliau peluang untuk memberi penjelasan sebenarnya..beliau diserang 16 hari 16 malam tanpa sedikit ruang untuk menjelaskan kenyataannya yang sudah di putar belitkan oleh pihak tertentu..PERCAYA? owh mungkin tidak sepenuhnya tapi bila dengar kenyataan Mat Sabu pada masa tu, aku mula berfikir sejenak, apalah salahnya jika media berikan peluang kepadanya menjelaskan hal sebenar..kenapa harus memutar-belitkan situasi sebenar.

Memandangkan kes tu sudah 'naik' mahkamah beliau enggan mengulas lanjut mnegenai kenyataannya yang sudah diputar belitkan bahawa dia mengatakan Komunis ni sebagai hero Tanah Melayu..Jawapannya simple 'Nasib baik la kita ni ada media eletronik yang membantu saya menjelaskan keadaan sebenar'..iya mungkin benar kata beliau walaupun dalam suratkhabar tempatan beliau tidak diberi kesempatan membela diri tapi kita banyak sumber lain seperti Youtube n Blog.

Paling aku respect apabila Mat Sabu mengatakan kita harus melihat sejarah ni dari pejuang-pejuang terdahulu seperti Ahmad Boestamam dan lain-lain. Kita tidak harus mengukur sejarah dengan hanya melihat peranan Datuk Onn Jaafar and Tunku Abdul Rahman, kata beliau.

Bukan aku mengiyakan kata-kata beliau 100 % tapi apa yang dipertakan tu ada benarnya..sebab bukan semua kita tahu mengenai sejarah terdahulu..kita hanya membaca dan mempelajarinya..

Wednesday, September 14, 2011

:: PENCURI...PENCURI.... ::

Dalam 2 minggu berturut2 ada jak kes ragut terjadi dekat kawasan office aku ni..bikin takut juga..bcos we do know who will be the next victim..aish bila dengar jak kes-kes macam ni terjadi membuatkan aku rasa anything can happen.

Last week, my colleague kehilangan BB dia akibat diragut oleh manusia yang macam tiada kerja lain selain meragut harta benda orang...malangnya si peragut berjaya melarikan diri..aish apa punya jenis manusia la..suka2 jak pi ambil2 harta benda orang..kalo dapat tangkap tu confirm tumbuk sampai parah dulu baru serah pada pihak polis..betul2 bikin panas..memandangkan aku pun hampir jadi mangsa dulu jadi aku faham macam mana perasaan my colleague..

Yesterday while we had our lunch my colleague nampak someone ran depan restaurant kami tengah makan tu..dan bila ada sekumpulan orang kejar n jeri 'PENCURI' barulah kami sedar yang dikejar tu adalah snatch theft. Sekali lagi peragut gagal untuk diberkat..hanya tinggal motorsikal dia jak yang jadi bahan bukti..nah siap la dia ni kali..macam mana dia mau ambil balik tu motor di balai. Kami dengar cerita yang mangsa kes tu adalah orang tua yang sedang melintas jalan dekat2 area office kami juga..uina bikin takut sekarang ni..
Petang semalam akak aku call n bagitau 2 hanphones di kedai diarong kena bawa lari pencuri..biasa la kan kalo customer mau tengok handphone memang la kita bagi diorg tengok..tengok punya tengok kena bawa lari pula..nda guna punya pencuri..nasib baik juga akak aku tiada cedera..bos dia pun ok jak apa buli buat kalo barang suda kena bawa lari..mau kejar pun nda sempat sudah akak aku cakap..ni la bah orang senang2 jak ambil kesempatan kalo kita tidak berjaga2..last2 diorg report polis utk tindakan selanjutnya..ada CCTV pun muka tu pencuri nda jelas..senang2 la tu pencuri terlepas n enjoy makan duit haram..

Sekarang ni kalau balik malam jalan sorang2 p kereta pun jadi fobia kalo nampak ada orang follow dari belakang..ia la beringat sebelum terkena kan..




Wednesday, September 7, 2011

:: Salam Aidilfitri ::

1st day of Hari Raya wit my Pak cik Sidek's family
menikmati juadah yang ada..
my beloved nieces isap cucut 2gether
wit  my beloved nieces
my sis forced tis little kid-Iqa smile 4 the camera
wit my ex-classmates
tis little girl also posing like her mom friends
raya saya bermula dengan baju raya yang tak siap..perasaan? huh confirm la marah tapi apa boleh buat..kalo paksa2 pun bukannya tukang jahit tu boleh siapkan sekelip mata macam orang gunakan magik tu..redha ja la..

Raya tahun ni alhamdulillah sempat juga mengunjungi sanak-saudara dan sahabat handai biarpun hanya beberapa rumah jak, maklum la cuti seminggu jak tu pun start sebelum raya lagi..kalo diikutkan macam mau jak cuti sebulan sebab raya kan sebulan tapi apa buli buat kita ni kerja makan gaji..kena la ikut flow hidup yang sedia ada..

Erm..rasanya nda payah kali mau cerita panjang2..ni aku selitkan beberapa gambar kenangan raya tahun 2011 ni..