(Published in Utusan Borneo, Sabah-1 Mac 2017)
Mengembara/menjelajah
ke bumi Taiwan seringkali menimbulkan kebimbangan dari segi pemakanan terutama untuk
mendapatkan makanan halal dalam kalangan pelancong Muslim pada suatu ketika
dahulu.
Namun
sejak sembilan tahun lalu, negara yang mempunyai minoriti Islam ini mula
memperluaskan pasaran pelancongan Muslim bagi menarik lebih ramai masyarakat
Islam di seluruh dunia untuk berkunjung ke negara berkenaan.
Dengan
kemasukan pelancong Muslim yang semakin bertambah pada saban tahun, Biro Pelancongan
Taiwan di Malaysia meningkatkan usaha mempromosi pelancongan Muslim Taiwan di
Malaysia termasuk Sabah dan Sarawak.
Kesempatan
mengikuti ‘Muslim Familiarization Trip’ selama lima hari baru-baru ini
membolehkan penulis melihat sendiri bagaimana penggiat industri pelancongan di
Taiwan mempromosikan tempat mereka sebagai destinasi yang sesuai untuk
pelancong Muslim.
Timbalan
Pengarah Pejabat Biro Pelancongan Taiwan di Kuala Lumpur Cindy Chen ketika
ditemui semasa ‘Muslim Fam Trip’ memberitahu bahawa terdapat peningkatan
kira-kira 10 peratus kemasukan pelancong Malaysia ke Taiwan pada tahun lalu,
menjadikan jumlahnya seramai 474 400 orang.
Dengan
peningkatan berkenaan, usaha diteruskan bagi menarik lebih ramai pelancong
Malaysia terutama pelancong Muslim untuk berkunjung ke negara dikenali sebagai ‘The
Heart of Asia’ ini.
Selaras
dengan itu, Taiwan kini mempunyai 101 restoran serta hotel yang menyediakan
makanan halal dan Muslim-Friendly (mesra Muslim).
Kawasan
tumpuan pelancong seperti Lapangan Terbang Antarabangsa Taoyuan, Taipei Station
serta 13 taman rekreasi utama (sceneric area) menyediakan ruangan solat serta
tandas yang sesuai untuk pelancong Muslim.
Menurutnya,
untuk Muslim Fam Trip kali ini, mereka memberi fokus kepada promosi di bahagian
tengah dan selatan Taiwan.
“Pelancong
biasanya lebih suka mengunjungi Taipei serta bahagian Utara Taiwan terutama dalam
kalangan pelancong Malaysia. Atas sebab itu, kami ingin mempromosikan bahagian
selatan pula,” jelasnya.
Berkongsi
mengenai cabaran semasa mula-mula memperkenalkan pasaran pelancongan Muslim
kepada penggiat industri pelancongan di Taiwan, Cindy berkata, tidak banyak
cabaran yang diterima kerana penggiat industri amat teruja untuk memasuki
pasaran Muslim.
Penerimaan
penggiat industri pelancongan sangat baik cuma terdapat beberapa perdebatan
idea mengenai ruang untuk meletakkan makanan halal dan tidak halal.
Sesetengah
penggiat industri berpendapatan hidangan untuk bufet restoran di hotel tidak
perlu diasingkan antara halal dan tidak halal. Namun, sesetengah penggiat
industri mengatakan ia perlu diasingkan.
Ia
kerana ada restoran di hotel yang menyusun hidangan mengikut kesesuaian seperti
bahagian makanan sejuk, panas, goreng mahupun pencuci mulut.
Cindy
berkata, usaha akan diambil bagi mengatasi segala kelemahan yang ada dari
segala aspek bagi menggalakkan lebih ramai pelancong Muslim berkunjung ke
Taiwan.
Katanya
pelancong Muslim yang berkunjung ke Taiwan kebanyakan dari negara China,
Malaysia, negara-negara Timur Tengah dan Indonesia.
Dalam
menarik lebih ramai pelancong Malaysia ke Taiwan, Cindy berkata, mereka
bekerjasma dengan enam agensi pelancongan di Sabah dan lebih 20 agensi
pelancongan di Semenanjung Malaysia.
Sepanjang
Muslim Fam Trip, penulis berpeluang menikmati hidangan halal di beberapa
restoran dan hotel seperti di City Suites Taoyuan Gateway, Taoyuan; Nice Prince
Hotel, Chiayi; Evergreen Laurel Hotel, Taichung; Restoran Turki-Private Chef
Kitchen, Chiyai; Restoran Ma Fei di Yuyupas, Bandar Alishan (Chiyai); Restoran
Tainan Tan Tsu Mien, Taichung; Forest 18 Leisure Farm, Nantou; Restoran Little
India Muslim, Taichung; Restoran Aladdin Muslim Friendly di Leofoo Village
Theme Park, Guangshi; dan Restoran Chiba di Hotel Amba Taipei Ximending.
Hotel
yang mendapat persijilan Muslim Friendly Tourism turut menyediakan petanda
Qiblah dan jadual solat di setiap bilik yang mempunyai pelanggan Muslim. Atas
sebab itu, setiap tempahan hotel, perlu memaklumkan lebih awal sekiranya
pelanggan adalah pelanggan Muslim.
Semasa
lawatan berkenaan, penulis berpeluang bertemu dengan wakil Persatuan Cina
Muslim (CMA) Taiwan yang berpusat di Masjid Besar Taipei. Rombongan penulis
disambut oleh Setiausaha Agung CMA Salahuding Ma.
Penerangan mengenai tiga persijilan dikeluarkan CMA iaitu Sijil Halal, Sijil Muslim-Friendly Restaurant dan Sijil Muslim-Friendly Tourism memberi keyakinan kepada penulis untuk menikmati hidangan di restoran yang mendapat persijilan halal tanpa was-was.
Pejabat CMA yang terletak di Masjid Besar Taipei |
Penerangan mengenai tiga persijilan dikeluarkan CMA iaitu Sijil Halal, Sijil Muslim-Friendly Restaurant dan Sijil Muslim-Friendly Tourism memberi keyakinan kepada penulis untuk menikmati hidangan di restoran yang mendapat persijilan halal tanpa was-was.
Dengan
adanya aplikasi telefon pintar ‘halal.taiwan’ yang mula diperkenalkan pada
Januari lalu akan memudahkan pelancong Muslim mengenalpasti masjid dan restoran
halal yang terdapat di Taiwan. Apps berkenaan boleh dimuatnaik melalui App
Store mahupun Play Store.
Pakar
Halal CMA Majid Tsai ialah orang yang bertanggungjawab dalam memantau dan
menilai kelayakan restoran dan hotel untuk memperoleh persijilan daripada CMA.
Sehingga kini, sebanyak 101 persijilan halal, sijil Muslim-Friendly dan sijil Muslim
Friendly Tourism dikeluarkan di seluruh Taiwan.
Beliau
memberitahu bahawa setiap tahun mereka menerima antara 10 hingga 30 permohonan
bagi mendapatkan persijilan dikeluarkan CMA itu. Setiap permohonan mengambil
masa dua hingga tiga bulan untuk diluluskan.
Namun
kelulusan hanya diberi kepada restoran mahupun hotel yang menepati segala
syarat yang ditetapkan seperti mengasingkan ruangan masakan halal, menyediakan
set pinggan-mangkuk khas untuk makanan halal, menyediakan tanda Qiblah dan
jadual solat untuk mudahkan pelancong dan memberi latihan kepada tukang masak dan
kakitangan restoran atau hotel.
Majid
berkata, persijilan yang dikeluarkan CMA memerlukan tukang masak dan kakitangan
hotel menjalani kursus latihan selama tiga jam bagi memberitahu mereka asas
mengenai Islam, bahan mentah yang digunakan serta perkara yang tidak boleh
digunakan dalam masakan untuk Muslim.
Langkah
mengeluarkan persijilan halal, sijil Muslim-Friendly Restaurant dan sijil
Muslim Friendly Tourism itu adalah inisiatif Biro Pelancongan Taiwan untuk
mempromosikan pasaran pelancongan Muslim.
Salahuding
berkata, tiada bayaran dikenakan bagi memperoleh mahupun memperbaharui persijilan
yang dikeluarkan CMA.
Namun
untuk menghadiri kursus latihan, bayaran sebanyak RM 6, 000 perlu dibuat bagi membolehkan
kakitangan restoran atau hotel menyertai latihan yang dijalankan.
Katanya,
jika restoran mahupun hotel yang sudah mendapat persijilan melanggar peraturan
ditetapkan, denda sebanyak TWD 1 juta.
Menurutnya,
jika restoran dan hotel didapati melanggar peraturan ditetapkan, mereka tidak
akan dibenarkan untuk memperbaharui mahupun memohon semula persijilan halal dan
sijil Muslim-Friendly Restaurant.
“Jika
pemegang sijil halal dan Muslim Friendly melakukan kesalahan tiga kali
berturut-turut, mereka tidak akan dibenarkan memohon semula. Ia kerana mereka
sudah memberi reputasi tidak baik kepada industri,” jelasnya.
Pada
enam tahun lalu, hanya 10 sahaja sijil halal yang dikeluarkan namun kini jumlah
itu bertambah 10 kali ganda.
Salahuding
berkata, bagi memudahkan proses mempromosikan restoran mahupun hotel yang
menyediakan makanan halal dan Muslim-Friendly, Biro Pelancongan Taiwan dengan
kerjsama CMA melatih hampir 500 pemandu pelancong (tourist guide) mengenai
pasaran makanan halal di Taiwan.
Untuk
produk barangan halal pula, sebanyak 500 buah syarikat sudah menerima
persijilan bagi mengeluarkan produk halal.