Friday, May 27, 2011

Hati...

Memikirkan perkara yang menimpa rakan sepejabatku membuatkan aku berfikir apa akan jadi jika perkara yang sama berlaku dlm keluarga aku..berat mata memandang berat lagi bahu yang memikul..banyak sangat cerita yang kami dengar mengenai kejadian malang yang menyebabkan kematian anak rakan sepejabatku..anak yang berusia 3 thn dikhabarkan menjadi mangsa serangan anjing. Laporan post-mortem mengatakan yang anak lelakinya meninggal dunia disebabkan lemas. Anak kecil yang ada penyakit ashma sudah tentu tidak dapat bernafas dengan betul dalam keadaan cemas kan..

Tidak harus menuding jari kepada sesiapa...biarla dia dan keluarganya sendiri saja yang tahu siapa yg patut dipersalahkan..Siapa tidak sayang akan kan..hanya manusia yang berhatikan binatang saja yang sanggup buang anak...

Aku terfikir andai sesuatu terjadi kepada anak buahku..apa yang akan kami lakukan..Entah la tidak terlintas difikiran. Apa yang aku harapkan hanya kelembutan hati seorang ayah untuk berkongsi kasih sayang anaknya dengan orang ibunya..Andai jodoh tidak panjang JANGAN la anak menjadi mangsanya..

Wednesday, May 25, 2011

Takziah...

Hari ni aku dikejutkan dengan kejadian yang menimpa rakan sekerja ku..seawal 11pagi, kami menerima berita bahawa anak lelaki beliau diserang anjing di kampung dan terus dikejarkan ke unit kecemasan, Hospital Ranau. Tunggu punya tunggu akhirnya dalam pukul 3petang, kami dapat berita yang dia(rakan sekerjaku) baru saja tiba di hospital dan emosinya masih tidak stabil ketika itu..

Dalam 9.50malam...sekali lagi aku dikejutkan dengan berita pemergian anaknya..Inalillah mudah2an roh anak lelakinya yang baru menjangkau 3 tahun akan ditempatkan dalam kalangan orang2 yang beriman..Sungguh tidak disangka...anak yang baru menyambut ulang tahun ke-3nya selasa lalu (24 Mei) meninggal dunia pada hari ni..inalillah buat pemergian anak tersayang..tabahkan hati mu wahai Suraini Andokong..setiap yang berlaku pasti ada hikmahnya....

Wednesday, May 18, 2011

:: diriku yang malang ::

Disebabkan rushing mau balik file story di office sebelum pegi Press Nite pada May 15..aku boleh pula tertinggal kunci drawer yang memuatkan lucky draw ticket aku di dalamnya

aishhhhh apa punya malang la nasib ku ni tahun..bak kata kawan sepejabat ku..'Ko jahat sudah..memang nda b'nasib ko ni tahun'.aishhh..apa punya masin la mulut dia ni..

Kebetulan..assignment aku habis lambat so kena la cepat2 siapkan story semata-mata mau rushing pergi tu dinner

lagipun for those yang involves dlm persembahan harus berada di sana sblm jm 8..hehe
ni buat pertama kali aku terlibat buat persembahan utk Press nite setelah hampir 3 tahun dlm dunia penulisan..

Rushing punya pasal, aku pun cepat2 la buat story based on apa yg aku dengar masa sidang akhbar tu ja..tup tup the next day ada pula story yg aku terlupa mau selit dan story tu pula penting..apa lagi memang kena la ngan bos aku kan..sumpah lain kali tak buat dah. Pengajaran yang aku dapat mau rushing mcm mana pun..kerja harus diutamakan..Minta Ampun Bos ku :)

Mungkin tahun ni bukan rezeki aku..sudah dapat notebook utk lucky draw last year pun aku dah bersyukur sangat2..Belum pernah lagi aku seBERTUAH seperti tahun 2010..Ia la hidup kan ada pasang surut.

Banyak benda berlaku dlm masa sehari..function lambat habis, tiket lucky draw dlm drawer yang kuncinya tgl di rumah, pas tu masa mau ambil baju dlm keta, kunci pula tinggal atas meja..naik pula ambil kunci..lift lambat mau tunggu, aku main belasah jak turun tangga 5 tingkat owh..badan cekeding tinggal sekeping kalo hari2 naik turun tangga..

Dalam banyak2 kejadian malang..ada juga perkara yang membuatkan aku happy ari tu. Iaitu bila persembahan kami mendapat tepukan cemuruh dari kawan2 seperjuangan..alhamdulillah walaupun kami hanya sempat berlatih kurang dari seminggu semuanya berjalan lancar..Iya la bukan senang mau practise menari dlm masa yg singkat..apa2 pun gud job semua..n tahniah kepada semua pemenang anugerah pada malam tu..(photos by Elton Gomes-The Borneo Post)

me at Red Carpet Kinabalu Shell Press Awards 2011
with my colleagues

introduction session for all the performers..singers n dancers

 
before perform..look like all in happy face, but no body know how we feel...