Monday, September 28, 2015

Last Day in Guilin-Night Market at Zhongshan Zhonglu Road

Assalamualaikum & Salam Sejahtera..

Rasanya macam lama sudah aku x update blog. Bila check-check rupanya kisah semasa berada di Guilin belum habis.

Baru ada masa mau update pasal hari terakhir di Guilin sebelum fly back to KL on the next day.

Last day ni tidak banyak tempat yang kami pergi sebab memang plan mau ronda-ronda Guilin City
jak..last day ni baru mau shopping bagi habis RMB yang masih berbaki..tapi x juga habis siap tukar currency tu ke Ringgit semula bila sampai Sabah.

Ok lets get back on my story for our journey from Yangshuo to Guilin.

Dari Yangshuo kami gerak awal pagi around 7am. Pagi ni pun hujan masih turun lagi. Sepanjang berada di Yangshuo tiada sehari pun x hujan..walaupun x lebat tapi masih menghadkan pergerakan.

Mula2 keluar hostel tu ingat mau redah jak hujan dengan raincoat yang ada tapi bila hujan makin lebat, terpaksa juga beli payung dari auntie-auntie yang berlegar-legar jual payung dengan harga RMB 25 (kalo x silap) di West Street.

Dari West Street kami buat cubaan naik bas. Walaupun mula-mula plan mau teksi sebab bagpack berat tapi bila ramai orang tunggu bas. Kami pun join sekaki duduk bawah jambatan West Street tu tunggu bas sampai. Tambang dari West Street ke Bus Station RMB 2. Perjalanan dalam 10-15 minit.

Bila sampai bus station tu, dengar konduktor sebut Guilin, kami terus serbu naik. Tapi ada juga la tanya konduktor bas sama ada itu kah bas Guilin. Biarpun dia x faham, tapi signal tangan suruh naik. Ok la tu so, memang tu la bas ke Guilin.Nampak ada foreigner lain, so yakin sikit la diorang pun mau ke Guilin. Tambang Yangshuo-Guilin hanya RMB 20 per person dan masa perjalanan hampir 2 jam.

Kami sampai Guilin around 9-10am (x ingat sudah). Sampai2 jak bus station kami terus cari stesyen teksi untuk ke Riverside Hostel.

Uncle teksi ni charge kami around RMB 20 sebab x guna meter. Kalo teksi meter mungkin murah sikit sebab jarak x jauh sangat cuma kalo traffic teruk, habislah.

Kami naik teksi xda meter ni sebab x sure kedudukan hostel tu jauh atau tidak, kami x mau ambil risiko so, tunjuk jak alamat hostel yang tertulis dalam printed agoda booking yang kami bawa tu, nasib ada tulisan Chinese. Bila uncle teksi tu angguk kepala, maknanya dia tahu la mana hostel kami tu.

Kisah nego tambang ni pun lucu jugak sebab pemandu-pemandu teksi tu hanya tahu Yes or No jak..lantak la janji sampai hostel. Nego sambil tunjuk notes RMB senang sikit x payah mau speaking segala. Perjalanan ambil masa 10 minit depends on traffic sebab Guilin City memang bandar yang sibuk.

Last day ni, kami stay at Riverside Hostel. Ermm hostel ni pun sudah booking awal sebelum fly ke bumi Guilin ni.

Staying here during our last day in Guilin memang keputusan yang bagus.Kenapa? sebab...hostel ni tersangat dekat dengan night market.

Masa booking tu x tau pun ada night market dekat hostel ni, tapi bila  banyak sangat masa di Yangshuo (banyak plan change due to bad weather), sempat juga la google di mana letaknya night market di Guilin.

Alhamdulillah segalanya dipermudahkan. Night market ni terletak di Zhongshan Zhonglu Road, iaitu berhampiran dengan Riverside Hostel. x sampai 5 minit jalan kaki dari hostel kami.

Hostel ni pun dekat dengan Chongshan Road, where Endian Halal Restaurant located.

Compare to Wada Hostel (hostel yang aku stay during our first day in Guilin), Riverside Hostel is the nearest to the restaurant. Around 10 min walk from the hostel.

Sampai hotel lepas letak barang terus meronda bandar Guilin. Plan mau cari Seven Star Park. Tapi sebelum keluar tu tanya juga la receptionist macam mau naik bas ke Seven Star Park & no bas.

Tambang RMB 2 one way for double decker bus. Bas single deck murah sikit RMB 1 tapi kami malas mau tunggu lama. Masa naik bas, dengar juga announcement di setiap perhentian.

Bila x sure takut terlepas perhentian, member aku pun beramah mesra dengan sorang adik perempuan yang berdiri sebelah dia untuk bertanya jauh lagi ka bus stop Seven Star Park. Nasib la tu pelajar U yang ambil course english. Mudah untuk berkomunikasi.

Bila sampai perhentian bas Seven Star Park, ingatkan sebelah jak rupanya kena jalan juga dlm 20-30 min kalo jalan santai2 la.

Entrance park ni ada 2, arah selatan & utara. Disebabkan kami masuk arah Selatan, jauh sikit mau ke Zoo untuk tengok Panda.Kalo masuk arah Utara, entrance Zoo betul2 sebelah entrance Seven Star Park utara.

Tiket Seven Star Park ni dalam RMB 75 per person. Map park turut diberi bagi mudahkan orang cari mana tempat2 best dalam tu. Boleh tahan besar juga taman ni.

Kami spend masa hampir 2 jam juga la di sini. Spend masa lama sebab xda tujuan lain lepas tu.

Plan mau tengok pagoda in two rivers four lakes tapi macam jauh sangat. Plan dibatalkan & kami ronda Seven Star Park sahaja. Zoo yang ada panda tu kena bayar la RMB 75 so, x mau bazir duit, tengok panda China di Malaysia jak la nanti.

Siap nikmati keindahan alam ciptaan Allah di bumi Guilin ni back to our hostel.

Kebetulan la pula bas kami naik masa balik tu adalah bas yang sama masa kami datang. Senyum jak uncle tu.

Masa balik ni, budak2 balik sekolah ramai so, sesak sangat dalam bas, pandai2 la sisipkan diri.

Lupa mau bagitau, bus stop ni terletak depan mall jak tapi x ingat nama mall.

Turun bas, nampak la auntie2 jual keledek, jagung & kacang2. Sempat juga beli jagung untuk panaskan badan.

Suhu Guilin ni lebih sejuk dari Yangshuo. Biarpun di Yangshuo sentiasa hujan tapi x sesejuk Guilin.

Around 6pm baru kami start keluar jalan sekitar area pasar malam. Terlebih awal la pula & orang berniaga baru mau start setting gerai masing-masing.

Jadi, jalan2 la masuk kedai2 yang ada di sekitar Zhongshan Zhonglu Road tu.

Benda pertama bila jejak kaki sekitar Guilin aku perhatikan banyak kedai jual boots & jaket. Mungkin sebab masa tu musim sejuk.

Boleh tahan juga la harga boots di sana, memang banyak pilihan & murah sikit berbanding harga di Malaysia. Tapi x beli pun sebab x tau bila masa la mau pakai tu..simpan lama2 takut rosak.

Back to night market, memang harga barangan di pasar malam tu murah jika anda pandai bargain harga. Main tulis atas kertas jak kalo diorg mau bagi harga utk foreigner macam kami ni.

Lepas ronda dari hujung ke hujung pasar malam tu, aku hanya sempat rembat luggage saiz paling small yang ngam2 utk handcarry kalo bawa masuk cabin airasia plane. Harga paling murah kena bagi RMB 170. Ok la kira murah sudah tu aku rasa.

Selain luggage, antara barangan yang dijual handbags, wallet, casing handphone.

Biscuits & dry food untuk souvenirs banyak juga di jual.

Beli juga la sikit untuk kawan/kawan office yang non-muslim.

Keychain x jumpa pula di pasar malam ni..nasib masa di Yangshuo sempat beli keychain untuk kawan-kawan office.

Pasar malam ni x ramai sangat foreigners..yang memenuhkan pasar ni hanya Chinese community yang mungkin juga datang dari liar Guilin.