Thursday, March 26, 2015

Guilin-Yanghsuo


Memasuki hari kedua di Guilin (9 Januari 2015), sebelum jam 8 pagi lagi kami sudah terpacak di ruangan menunggu Wada Hostel sebab bas akan datang mengambil kami pada jam 8 pagi. 

Untuk trip hari ini, aku sudah booking siap-siap melalui emel dengan Holiday China Tour bagi menyertai Li River Cruise Tour dengan bayaran USD 73 (RMB 450) per person.

Wah memang on-time betul orang China ni..lagi 5 minit jam 8 pagi, bas sudah tiba di hostel.Nasib baiklah kami memang menunggu di lobi tu awal sikit, kalau terlewat, kena tinggal la jawabnya.

Guide yang ambil kami di hostel tu bagitau kami akan berpindah ke bas besar apabila semua penumpang sudah diambil dari tempat penginapan masing-masing.

Lepas mengambil kami, bas tu hanya singgah satu lagi hotel bagi mengambil penumpang dan kemudian kami terus menuju ke tempat untuk berkumpul bersama penumpang-penumpang lain.

Ramai antara yang menunggu ni warga China..ada dua orang jak orang asing macam kami. Lebih kurang 5 minit berdiri di situ, bas besar yang ditunggu-tunggu tiba dan semua penumpang berebut-rebut menaiki bas serta menyimpan beg di ruangan penyimpanan barangan di bawah bas.

Aku mengandaikan orang-orang yang bawa luggage ni memang akan stay di Yangshuo sama seperti kami.

Selesai pilih tempat duduk, bas yang dinaiki terus menuju ke Zhujiang Pier, kira macam jeti tempat bot-bot ke Yangshuo berlabuh

Sampai jeti tu, penumpang yang turun bas berpusu-pusu menuju ke dalam ruangan menunggu dan untuk mengenalpasti penumpang, setiap dari kami diberikan sticker.Iya lah terlalu ramai penumpang berada di situ, kalau tersilap ikut team ermmm sendiri la tercari-cari guide masing-masing.

inilah Zhujiang Pier tempat mau naik bot bagi menyusuri Li River dari Guilin to Yangshuo
Tepat jam 9.30 pagi, tiba giliran kami menaiki bot, semua penumpang ambil tempat masing-masing dan kami berkongsi meja dengan dua mat salleh yang berasal dari Australia. Nampak gaya macam student sebab muka remaja lagi.

Bila berbual dengan mereka, sangkaan kami tepat, memang mereka berdua tu student..tapi mereka ni pusing keliling China untuk 3 minggu. Bukan macam kami yang cuti 6 ari pun susah mau lulus

Borak takat tu jak la..terlalu ramah sangat kang, pelik pula Mat Salleh dua orang tu tengok kami. Orang tengah dalam mood vacation mesti mau enjoy scenery..bukan dengar orang dok pot pet pot pet kan..

Perjalanan sepanjang 426km menyusuri Li River selama 5 jam memang pengalaman yang sangat best. Owh ya bot ni bergerak perlahan sikit sebabnya during winter season water level terlalu cetek. So, agak lama juga la duduk dalam bot. Kalau musim lain, mungkin dalam 3 or 4 hours sudah selesai Li River cruise tour.

proses memindahkan ikan yang ditangkap ke bot besar yang berada di hadapan bot kami
Kira-kira 15 minit selepas bot bergerak, barulah penumpang dibenarkan menaiki dek paling atas..napa 15 minit lepas gerak? hah yang tu kena tanya la pengemudi bot..tapi rasionalnya, mungkin sebab lepas bot dalam keadaan stabil barulah penumpang dibenarkan naik ke dek..demi keselamatan penumpang.

Sebaik sahaja announcement penumpang dibenarkan naik, aku dan travel buddy aku pun terus serbu naik atas, bot ni ada 3 dek, tingkat paling atas memang dek terbuka..tingkat kedua tu, ada ruangan tertutup untuk penumpang duduk dan juga tempat terbuka, tetapi ruang terbuka tu tidak seluas di dek paling atas la.

Dalam 30 minit perjalanan bermula, aku melihat bot dihadapan kami dihampiri oleh bot kecil milik si penjual ikan.

Wah fresh jak nampak ikan-ikan tu dipindahkan dari bot kecil ke ruangan dapur bot besar..mesti sedap tu dalam fikiran aku..tapi bila dihidangkan untuk dijual, kami terpaksa menolak sebab tidak berapa yakin dengan periuk belanga yang digunakan atas bot..makanan atas bot memang tiada jaminan halal.

Tour agency tu sendiri galakkan kami bawa makanan untuk mengisi perut ketika berada atas bot sebab memang tiada makanan halal atas bot.

Tidak lama kemudian, penjual orange tagerine pula kelihatan hampiri bot kami naiki. Ada juga la penumpang yang beli tapi bukan kami.

Mula-mula tengok view tu memang semangat gila, semua angle mau diambil..kiri kanan depan belakang...tapi bila sampai setengah perjalanan, terpaksa juga berhenti seketika sebabnya....kaki mulai menggetelar kesejukan. Berlindung la sekejap2 dari terkena angin. Bila rasa ok balik, kami terus berada di luar dek terbuka

Amazingnya daya tahan badan aku yang kecik ni..kami hanya berehat di dek kedua seketika sebelum terus meninjau pemandangan dari luar dek berkenaan..sepanjang 5 jam tu, boleh dikatakan 4 jam kami berdua ni berada di luar bot untuk ambil gambar. Ni lah antara pemandangan yang dapat disaksikan sepanjang Li River




Memang kebal badan aku masa ni..padahal kalau duduk office, aku la yang selalu switch off air-conditioner sebab cepat merasa sejuk.

Tapi bila di Guilin, sejuk pun aku gagahkan diri..iya la sudah datang jauh-jauh tak kan mau terperuk dalam bilik disebabkan tidak tahan sejuk..rugi la tiket flight kan..

Ok berbalik cerita dalam bot, bila kami masuk semula ke tempat duduk asal kami, guide yang perkenalkan diri sebagai Peter tu, memberi kami Map Yangshuo, kedudukan Pier di Yangshuo berhampiran dengan West Street.

Sambil-sambil tu kami sempat juga bertanya direction untuk ke West Street yang mana, menurut Peter, kalau by walk distance akan ambil masa 5 minit sahaja. 

Tapi memang kami tidak mau ambil risiko berjalan kaki dengan backpack besar gedabak. Aku memang tidak reti travel light, kalau packing nak travel, hampir setiap hari aku bawa baju berlainan. Jeans jak yang recycle.

Masa ni kami berlagak pintar, naik electric bus yang berharga RMB 15 per person. Tiket electric bus tu ada di jual di kaunter yang terletak betul-betul sebelum laluan keluar dari kawasan jeti..tapi jarak dari turun bot hingga ke pintu keluar ni agak jauh juga kira-kira 5-10 minit (ikut kelajuan kaki melangkah)..rasa mau patah bahu angkut backpack.

Bila sudah beli tiket, tunjuk alamat hotel, auntie-auntie tu pula tidak faham mana kedudukan hotel kami, tapi ada satu driver tu mengangguk tanda tahu kedudukan Bamboo Hostel so, kami pun dengan anggukan itu terus naik electric bus uncle berkenaan..dalam satu bus tu boleh la muat dalam 9-10 orang. Electric bus ni tidak berdinding sama macam naik tuk-tuk tapi versi tiada dinding.

Instinct yang mengatakan uncle tu memang tidak tahu mana Bamboo House Hotel tepat sama sekali. Kami diturunkan depan Bamboo Resort dan bukannya Bamboo House Hotel. 

Mula-mula ingatkan hotel tu berada berhampiran tapi nampaknya sangkaan aku tidak tepat. Pusing punya pusing memang tiada Bamboo House Hotel di kawasan tu

Maka, kami berjalan kaki juga meronda West Street untuk cari mana letaknya hotel.

Berdasarkan peta yang aku bawa, hotel ni berada di hujung West Street..lepas jalan dalam 15 minit akhirnya jumpa juga hostel tu..alhamdulillah tidak la sesat sampai ke senja

Sampai kaunter, receptionist tu menguruskan semua pendaftaran masuk kami dan deposit RMB 100 perlu diberi sebagai jaminan. Tapi wang tu dikembalikan masa check out la. Alhamdulillah Receptionist Bamboo Hotel ni pun english speaking jadi mudah untuk bertanya itu dan ini.

Bila tengok kami berdua booking twin room yang single bed, receptionist tu menawarkan kami untuk tukar bilik dengan dua katil berasingan. Mungkin disebabkan low season, banyak bilik kosong. Disebabkan penukaran tu tidak melibatkan sebarang pembayaran tambahan, kami terus setuju ambil katil berasingan.

Masa check in tu pun sudah hampir jam 3 petang so, kami terus simpan barang kemudian persiapkan diri dengan urusan akhirat..

Sambil-sambil tu kami masak air panas dan terus makan maggie cup, itu la breakfast, itu juga lunch dan tu mungkin dinner kalau kami gagal jumpa mana letakkan satu-satunya restoran halal di Yangshuo (halal yang murah la)..ada juga tempat lain yang jual makanan halal tapi aku tidak sempat mau survey kedudukan restoran tu

Bila kepenatan angkut beg sudah mulai hilang..kami pun mula bergerak meronda West Street bagi mencari kedudukan halal restoran yang sampai sekarang aku tidak tahu nama restoran tu..cukupla gambar menjelaskan namanya..kalau menurut blog yang aku baca, ia tidak jauh dari West Street dan hampir dengan satu kawasan parkir bas.

Lepas jalan sampai hampir separuh deretan kedai, kami mengandaikan sudah tersesat kerana kami sudah berada jauh dari West Street.

Kami putuskan untuk berpatah balik dan dalam perjalanan tu barulah aku jumpa mana letaknya restoran halal tu..restoran ni terkenal dengan Ramen soup.

Masa jumpa restoran ni, muka happy kami berdua tidak dapat digambarkan dengan kata-kata..maklum la kalau tidak jumpa restoran tu maknanya, sepanjang empat hari kami di Yangshuo terpaksa la makan maggie cup.

Alhamdulillah Allah permudahkan perjalanan insan kerdil di bumi Yangshuo ni..hari pertama di Yangshuo, makan ala kadar jak tapi ala kadar pun, kami siap order daging yang dicucuk dengan toothpick.

makanan dihari pertama di Yangshuo...
Disamping tu, aku order nasi goreng dan kawan aku ni order nasi putih bersama daging dan mushroom. Harga dua nasi tu dan sepinggan daging ni dalam RMB 80. Entah la murah atau mahal..yang penting perut sudah berisi nasi..travel tempat kurang restoran halal, kira standard la kalau mahal sikit

Keluar dari restoran ni, hujan renyai-renyai mula turun tapi kami gagah juga redah hujan tanpa payung atau rain coat.

Sebelah malam, hari pertama di Yangshuo, kami ronda juga West Street ni untuk survey-survey apa buah tangan dan barangan yang boleh dibawa balik ke Sabah. Hanya survey saja, beli belum lagi.

Ada satu kedai yang jual gendang kecil berjaya menarik perhatian kami..lagu yang dimainkan memang sedap sebab diiringi dengan muzik yang dipasang melalui CD. Tapi ruginya kami tidak sempat rakam video untuk lagu ni..rasa macam mau fly back to Yangshuo jak sebab terlupa rakam video tu

Disebabkan Yangshuo ni dipenuhi dengan bar-bar sepanjang jalan dan kami pun agak malas mau lepak di kedai jual jus mangga yang berada sepanjang West Street tu maka, dalam jam 9 malam, kami sudah tewas dan naik hotel untuk merehatkan diri.

Sebelum tidur, aku sempat berbalas email dengan Jack Zhou untuk bertanya planning kami untuk melakukan cycling country tour di Yangshuo. Tapi disebabkan ramalan cuaca menunjukkan akan hujan sepanjang hari on Jan 10 hasrat tu terpaksa dibatalkan.

Jack mencadangkan untuk tengok keadaan pada hari berikutnya..jika hujan juga, planning cycling country tour terpaksa dibatalkan. Bila lihat ramalan cuaca untuk hari berikutnya, memang hujan sepanjang hari.

Nasib tidak menyebelahi kami..sepanjang kami berada di Yangshuo memang hujan sepanjang hari. Biarpun hujan yang turun tidak lebat tetapi, ia membataskan pergerakan kerana hujan tu menyebabkan angin bertambah sejuk pada musim winter ni.

Tuesday, March 24, 2015

Trip to Guilin, China

Guilin is one of my must-visit place. Since AirAsia promoted this route somewhere in 3-4 years back, I already set a target to travel here in Guilin. I fall in love with the rock formation along Li River.

I prefer to visit a place with beautiful scenery and have their own history rather than shopping. Although, sometimes I will do some shopping to buy souvenirs for my family members and colleagues but I don't spend much on shopping during this trip.

I bought around RMB 2,500, around RM 1,400 for my expenses during our stay in Guilin-Yangshuo for 6 days.

For this trip, I went there with my colleague who suddenly become my travel buddy. I didn't prepare much for this trip as I don't really do so many research but luckily our trip went well although some of our planning changed due to the weather.

Our plane take off from KLIA 2 around 5.50am and we arrived in Guilin around 10am. Once we set foot on at an arrival hall, the coldness can be felt. Most of the Chinese started to wear their jacket.

At first, we don't bother to wear our jacket but when we arrive near immigration counter, we surrounding getting cold and we started to wear our jacket & glove.



Guilin memang antara top destination dalam travel list aku buat masa ni. Sebabnya, aku memang suka travel tempat-tempat yang mempunyai pemandangan yang cantik serta punya sejarah tersendiri.

Ermm kadang-kadang travel sambil shopping tu kira extra point la..apa-apa pun shopping memang bukan priority aku, bagi aku travel ni untuk enjoy scenery destinasi yang aku pegi.

Trip ke Guilin ni aku pegi dengan rakan sekerja merangkap travel buddy aku, Esah..ni kira tahun kedua kami travel sama-sama after Indonesia trip in 2013

sebab x pandai mau travel light, semua beg mau di angkut

Bukan senang mau cari travel partner..yang ni pun susah mau dapat approval leave dari Bos. Agak stubborn juga la kami dua ni, masa trip Indonesia dulu Bos sudah warning jangan travel sama-sama sebab kurang staff. Tapi kalau tiket flight sudah dibeli, memang kena approve juga la cuti..lagipun trip kali ni 6 hari sahaja

Flight kami bertolak dari Kuala Lumpur jam 5.50 pagi dan tiba di Guilin jam 10 pagi. Sebaik sahaja kapal mendarat, aku tengok auntie-auntie & uncle-uncle Cina yang duduk depan dan tepi aku mula sibuk ambil jaket dan windbreaker masing-masing.

Mula-mula aku buat tidak kisah sebab belum rasa lagi kesejukan di luar tapi....sebaik sahaja keluar dari pesawat mak aiiiiiiii, sejuk dari luar mula terasa. Sampai jak di Arrival Hall, kami berdua terus pakai jaket & glove masing-masing.

Sampai arrival hall, semua penumpang perlu mengisi borang Imigresen sebelum melepasi pemeriksaan dokumentasi
ni la borang Imigresen yang perlu diisi sebaik tiba di Balai Ketibaan
Tiba di balai ketibaan, kami seperti penumpang lain dari Malaysia mula mengisi kad imigresen. Selesai isi kad dan mengambil luggage, kami terus ke luar bangunan airport. Plan kami sebenarnya mau naik shuttle bus airport sebab murah iaitu hanya RMB 20 per person.

Berlagak pintar punya pasal, dalam 10 minit juga la kami berlegar-legar di luar bangunan untuk mencari shuttle bus airport untuk ke Guilin City. Seingat aku, shuttle bus tu berada di luar bangunan tapi x sure area mana. Ni la natijahnya bila kurang buat research sebelum travel.

Mana tidaknya, kami start buat research dua minggu sebelum travel. Bijak la sangat kan travel tapi kurang preparation. Masa buat reseach tu, mana-mana blog yang sempat dibaca sahaja yang kami take note. Alhamdulillah, map dan alamat hostel penginapan semua tidak lupa bawa.

Berada di luar airport dengan angin winter memang menggeletar juga la dibuatnya. Mungkin kami sahaja yang berlegar-legar di luar airport, banyak la uncle Cina approach kami mau offer perkhidmatan teksi mereka.

Kami berdua sah-sah bertudung dan langsung tiada muka Cina..tapi uncle-uncle tu gigih juga cong ceng cong ceng bercakap Cina dengan kami. Tindakan paling senang masa tu adalah sign language, gunakan tangan untuk menolak offer yang ditawarkan.

Lepas hampir 10 minit tiada kelibat shuttle bus yang kami tunggu di ruang ketibaan, kami decide untuk naik ke ruangan pelepasan di tingkat atas. Alhamulillah, sampai sahaja tingkat atas, kebetulan ada shuttle bus baru sampai.

Tapi kebingungan kami bukan terhenti di situ, bila semua penumpang turun, bas tu terus blah macam tu sahaja. So, kami pun buat cubaan berkomunikasi dengan orang yang baharu turun dari bas tersebut untuk bertanya macam mana kami mau naik shuttle bus ke Guilin City.

Percubaan berjaya dan orang yang kami tanya tu cuba membantu dengan menunjukkan sign turun bawah bagi mengambil shuttle bus ke Guilin City.

Lepas beli tiket dengan harga RMB 20 per person, kami pun menaiki shuttle bus airport dengan muka happy biarpun badan menggeletar kesejukan sebab berada di luar airport terlalu lama untuk mencari bas.

Duduk dalam bas siap ada guide bagi info mengenai Guilin tapi malangnya sepatah pun kami tidak faham. So, layan jak la pemandangan kiri dan kanan sambil perhatikan suhu yang tertera dalam bas ketika itu, kalau tidak silap dalam 12-15 darjah celcius.

Dalam bas tu, kami ada juga bertanya Amoi sebelah kami tu sama ada bas tersebut akan berhenti di Swan Hotel atau tidak? sebab menurut blog yang kami baca, perhentian kedua terkahir adalah Swan Hotel iaitu lokasi yang paling hampir dengan penginapan kami.

Orang tu cuba membantu, apa yang kami faham dia juga akan turun di Swan Hotel. So, kira selamat juga la tidak tersesat turun kat mana-mana.

Tiba sahaja di Swan Hotel, sama seperti situasi di airport, kami dihampiri uncle-uncle teksi yang menawarkan perkhidmatan teksi mereka.

Lantak la mereka mau cakap Cina, kami hanya menunjukkan alamat hotel kepada mereka dan alhamulillah lepas bargain taxi fare, kami putuskan untuk naik sahaja teksi berkenaan dengan tambang RMB 15.

Bila sampai ke Wada Hostel, punyalah dekat hostel tu dari Swan Hotel. Tidak sampai 10 minit kami sudah sampai di Wada Hostel. Sebab nda pandai cakap Cina susah sikit mau tanya direction dengan orang so, naik jak la teksi.

Receptionists di Wada Hostel sangat peramah dan agak senang juga la sebab mereka memang english speaking. Kalau perlu bantuan dan pertanyaan arah, jangan segan-segan untuk tanya mereka sebelum keluar ke destinasi dituju.

entrance Wada Hostel...
First thing kami buat bila masuk bilik, snap picture of the room. Decoration bilik semua berasaskan buluh. Paling best, katil yang disediakan siap ada heater untuk panaskan tilam ketika tidur.

Hari pertama di Guilin ni, kami memang tidak rancang untuk mengikuti tour kemana-mana sebabnya, target kami memang mau ke Yangshuo. 

As for the Longji rice terrace yang famous tu, disebabkan masa tu musim sejuk, kami memang tidak masukkan Longji dalam tempat untuk dilawati. Hendak sampai Longji perlukan kami mendaki sedikit. Lagipun masa di Bali, kami sudah menyaksikan sendiri bagaimana cantiknya padi bukit yang dikenali sebagai Tegalalang Rice Terrace di kawasan Ubud, Bali.

Kami mengikuti Li Rive cruise tour dan tempahan kami buat melalui email dengan Holiday China Tour with price USD 73 (RMB 450) per person. Bayaran kami buat pada hari tour berlangsung dan tiada melibatkan online payment.

Aku tidak pasti sama ada harga ni mahal atau tidak..disebabkan last minit tukar plan jadi aku main ambil sahaja tour ni lepas buat comparison with other tour agencies which offers more expensive package.

Aku buat tempahan tour last minit sebab plan asal kami mau ke Yangshuo menaiki bas. Lepas sampai Yangshuo aku plan mau ambil motorized bamboo boat Yangdi-Xin Ping or Xinping-Yangshuo.

Tapi atas nasihat private tour guide yang aku kenali melalui Trip Advisor known as Jack Zhou, dia menasihatkan kami just stick with cruise tour due to the cold weather. Jack ni private guide yang kami plan mau hire during our stay in Yangshuo (tapi last-last tidak jadi guna perkhidmatannya sebab cuaca di Yangshuo sentiasa hujan).

Disebabkan kami tidak merancang kemana-mana di hari pertama berada di kota yang asing bagi kami ni, kami teruskan niat mencari Halal Restaurant. Melalui blog-blog yang dibaca, Endian Halal Restaurant antara restoran halal yang sering dikunjungi pelancong dari Malaysia. Maka, kami pun putuskan untuk mencari Endian Halal Restaurant yang terletak di Chongshan Road.

Tapi sebelum keluar, mengambil kira takut sesat dan x larat mau jalan sebab terlalu lapar, kami makan maggie cup dulu. Cukup la untuk alas perut yang belum berisi sejak pagi.

Sebelum keluar, sempat juga bertanya direction dengan receptionist Wada Hostel untuk ke Chongshan road, iaitu dimana terletaknya masjid dan restoran halal. Kami siap dibekalkan dengan map tapi untuk pinjaman sementara sahaja la..bila balik tu perlu la return map berkenaan.

Dengan penerangan yang cukup jelas dari receptionist tu, kami decide untuk berjalan kaki sahaja cari restoran berkenaan sebab menurut penyambut tetamu Wada Hostel tu, jarak mau ke restoran tu hanya 15 minit.

Tapi....lepas berjalan hampir 30 minit, kami masih belum jumpa papan tanda Chongshan Road. Panik juga la dibuatnya tapi kami tidak putus asa dan teruskan perjalanan mengikut peta yang diberikan sambil bertanya kepada orang-orang yang ada di sekeliling.

Aku memang bukan penunjuk arah yang baik jadi aku serahkan tugas baca peta tu kepada travel buddy aku, Esah.

Syukur dengan adanya peta tu, kami berjaya sampai ke Endian Halal Restaurant di Chongshan Rd. Sebelum sampai ke Endian ni, ada juga kami terserempak restoran halal lain tapi nampak macam sangat exclusive so, kami tetap mau cari juga mana Endian Halal Restaurant yang famous dalam blog-blog traveller Malaysia.

ni la Endian Halal Restaurant yang susah sangat mau cari tu
Hari pertama makan pun terpaksa jimat takut overbudget so, kami hanya pesan sup yang mak aiiii...portion macam mau makan 10 orang serta telur dadar. Total makanan kami RMB 62.

Kami sampai di restoran ni pun sudah dalam jam 3 petang, tu kira lunch merangkap dinner la untuk hari pertama.

Usai makan, kami terus blah dan nikmati pemandangan sekitar jalan. Ada satu sungai lepas Chongsan Road ni sebelum menuju ke hostel. Sempat juga la kami keluarkan monopod pastu bergambar di jambatan.

kalau jumpa sungai ni masa on the way cari Chongsan Road untuk ke Endian Halal Restaurant, memang ngam la laluan tu
Biarpun ada beberapa mata memandang kehairanan melihat kami tapi kami buat bodoh jak sebab bukan ada orang kenal kami pun..Wefie is a must kalau travel berdua kan

basikal ni ada dimana-mana sekitar Guilin City senang kalau mau berbasikal sekitar bandar